Αδιέξοδο στα Λιπάσματα Καβάλας - Κίνδυνος για 133 απολύσεις
Οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες
Διαπραγμάτευση, που όμως δεν απέφερε τα αναμενόμενα, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών για τον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν 133 ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας. Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή 14 Μαΐου, σε «ουδέτερο έδαφος» στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ), είχε πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα, 24ωρη απεργία στον κλάδο με παράλληλη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας. Στόχος, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά ήταν «να καταδικαστεί η ολιγωρία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας που εθελοτυφλούν στο σκάνδαλο των Λιπασμάτων, το οποίο ο σημερινός Πρωθυπουργός και πρωτοκλασάτα στελέχη της Κυβέρνησης, ως αντιπολίτευση, είχαν καταγγείλει μέσα στη Βουλή, με το σημερινό Υπουργό κ. Χατζηδάκη να το χαρακτηρίζει «καραμπινάτο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη».
Η ΟΕΧΒΕ επανέλαβε ότι η εταιρία, ιδιοκτησίας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη «εδώ και πέντε χρόνια έχει ξηλώσει όλο το εργατικό δίκαιο, με την ανοχή, δυστυχώς, των ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα συσσωρεύει χρέη εκατομμυρίων προς τα δημόσια ταμεία, όπως αποκάλυψε, – κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ο υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κ. Τσακλόγλου – τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός».
Στη φωτό ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου
Η Ομοσπονδία δεν κρύβει την «καχυποψία» της για μια διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τη διάταξη που προβλέπει «τη μη επαναπρόσληψη των εργαζομένων, οι απολύσεις των οποίων έχουν κριθεί ως άκυρες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια. Είναι βέβαιο ότι αυτή η παράλογη διάταξη εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και προσβλητική ακόμη και για τη δικαιοσύνη, δυστυχώς φαίνεται ότι θα εξυπηρετεί στο μέλλον την εργοδοτική αυθαιρεσία και σίγουρα όχι την υγιή επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας.»
Χαρακτηριστικό της συνάντηση εργοδοτών και εργαζομένων ήταν ότι έληξε πριν καν ξεκινήσει! Αιτία ήταν, σύμφωνα με την ΟΕΧΒΕ ότι «στο αίτημα της εργατικής πλευράς να κρατηθούν ηχογραφημένα πρακτικά, οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς διαφώνησαν. Μετά από διένεξη που υπήρξε κλήθηκε και προσήλθε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Άννα Στρατινάκη, η οποία και συμφώνησε με τη θέση της εργατικής πλευράς για ηχογραφημένα πρακτικά». Όμως τελικά, η συνάντηση ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Με αυτό ως δεδομένο, η ΟΕΧΒΕ ζήτησε επίσημα να πραγματοποιηθεί τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση, παρουσία και εκπροσώπου από το υπουργείο Εργασίας.