Άδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια
Τί είπε για εξεταστική επιτροπή και δημοσκοπήσεις
Την εκτίμηση πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες» εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Ο κ. Γεωργιάδης, σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι αισθάνεται «υπερηφάνεια που η ελληνική αγορά παρά την πανδημία έχει λειτουργήσει υποδειγματικά»
«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ελλείψεις και στην πρώτη φάση της πανδημίας και τώρα, καθώς παρατηρείται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη. Έχω κάνει αρκετές φορές συσκέψεις με τα σούπερ μάρκετ και φαίνεται ότι τα αποθέματά μας είναι υπερ-επαρκή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Αν μετρήσεις την αύξηση των τιμών σε διάφορα είδη με βάση τις τιμές του 2020 θα δεις μεγάλες διαφορές. Και εκεί μπορείς να στηρίξεις ένα αφήγημα ότι υπάρχει ακρίβεια. Το 2020, όμως, υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός διότι η οικονομία ήταν κλειστή. Άρα, είναι λάθος ως έτος αναφοράς υπό την έννοια ότι δεν ήταν φυσιολογικός ο οικονομικός κύκλος. Αν το συγκρίνουμε με το 2019 οι τιμές δεν έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Εξαιρώ τα καύσιμα ασφαλώς και την ενέργεια, που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και για αυτό το λόγο υπάρχουν και ειδικά μέτρα».
Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορώ να προβλέψω απολύτως την πορεία του διεθνούς πληθωρισμού αν και σε βασικές πρώτες ύλες έχει αρχίσει να υπάρχει πλήρως αντίστροφη πορεία διεθνώς. Αν εξαιρέσεις την ενέργεια και τα ναύλα σε όλα τα υπόλοιπα η φρενήρης άνοδος Ιουλίου-Αυγούστου έχει ανακοπεί και έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Ζούμε σε μία εποχή που η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να διαταράξουν τον οικονομικό κύκλο και ασφαλώς, μέχρι να βρει τη νέα θέση ισορροπίας, θα δυσκολευτεί λίγο. Δεν θα είχα τόσο μεγάλο φόβο για πληθωρισμό δεκαετίας. Πιστεύω ότι σε λίγους μήνες αυτό θα αρχίσει να εξομαλύνεται, αλλά μένει να αποδειχθεί».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως «σύμφωνα με τους καθημερινούς μας ελέγχους στα super market, το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως περιγράφεται, ακόμα δεν έχει έρθει. Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, αλλά σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει. Έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν – και για να ξοδεύουν σημαίνει ότι έχουν – μία στατιστική υπηρεσία που λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί και μια αγορά που βάσει της Eurostat έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όλα αυτά δείχνουν στον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, τι να πω;».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της Εξεταστικής επιτροπής αλλά και αυτό των δημοσκοπήσεων.
«Στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή, εμείς λέμε: βεβαίως να ελέγξουμε πως γίνονται οι δημοσκοπήσεις και αν υπάρχει περίπτωση χειραγώγησης της κοινής γνώμης, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε την έρευνα από το 2019 αλλά από το 2015. Κάποιος που είναι ‘καθαρός’ και δεν έχει να κρύψει τίποτα, έχει λόγο να πει όχι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Έχετε ξανακούσει κάποιον να λέει ‘θέλω να ελέγξω εσένα, αλλά εσύ να μην ελέγξεις εμένα’;» σημείωσε και συνέχισε:
«Από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή η μόνη περίπτωση που θα φτάσει σε εξονυχιστικό έλεγχο – ίσως και στον εισαγγελέα, κατά τη γνώμη μου- είναι η Vox Pop. Έχεις μία εταιρεία που ιδρύθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, δεν είχε κανέναν πελάτη, δημοσίευσε δημοσκοπήσεις στο ‘Documento’, όπου παρουσίαζε τη διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στις 2 μονάδες ενώ ήταν 10 μονάδες, και την επομένη των ευρωεκλογών η εταιρεία διαλύθηκε και ο επικεφαλής της εξαφανίστηκε. Έχεις την πιο ‘καραμπινάτη’ υπόθεση. Προφανώς ο κύριος Τσίπρας ‘κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια’».
«Λόγω της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού απολαμβάνουμε μία πρωτοφανή πολιτική κυριαρχία. Αυτή η πολιτική κυριαρχία επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το 2016 μέχρι σήμερα. Αντί να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι δεύτερος με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και γιατί έχει χάσει ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, βουλευτικές και συνδικαλιστικές εκλογές, ασχολείται με το εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ‘πληρωμένες’» ανέφερε.