ΑΑΔΕ - Πιτσιλής: Παρακολουθούμε τα πάντα στα social media
Πώς οι "ράμπο" της Ανεξάρτητης Αρχής ελέγχουν περιπτώσεις σαν τον πολύκροτο γάμο της Ελίζαμπεθ Ελέτσι
Ένα άτυπο “big brother” έχει στήσει ειδική ομάδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρακολουθώντας καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής στα social media μέσω facebook, instagram και TikTok.
Ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος γύρω από τον πολύκροτο γάμο της Ελίζαμπεθ Ελέτσι και την καταδρομική έφοδο της εφορίας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στέλνει σαφές μήνυμα για το πώς γίνονται έλεγχοι με αφορμή όσα εντοπίζονται στα social media.
Γιώργος Πιτσιλής – ΑΑΔΕ: «Παρακολουθούμε τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
Όπως είπε «παρακολουθούμε τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία. Υπάρχει ειδική ομάδα η οποία εντοπίζει και στη συνέχεια γίνεται επαλήθευση και ο έλεγχος.
Το γενικό μου σχόλιο είναι πως υπάρχει μια αναντιστοιχία εικόνων στα social media με εικόνες πολυτελείας και τη φορολογική εικόνα με πολύ χαμηλά δηλούμενα εισοδήματα ή μεγάλες ζημιές».
Σημειώνεται ότι για την εφορία δεν υπάρχει συνεργασία με κάποια εκδήλωση, δωρεά ή χορηγία που δεν φορολογείται και δεν χρειάζεται παραστατικό (απόδειξη, τιμολόγιο).
Ακόμα και οι λίστες δώρων ή τα χρήματα στα φακελάκια που μπαίνουν στην τσέπη του γαμπρού, πρέπει να δηλωθούν στην εφορία, καθώς υπόκεινται σε φόρο δωρεάς.
Τα δώρα γάμου εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001. Ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 38, ότι υποκείμενο του φόρου είναι ο δωρεοδόχος, δηλαδή αυτός που δέχεται τη δωρεά, άρα στη λίστα γάμου, το ζευγάρι ή ο υπόχρεος σύζυγος. Άρα το ζευγάρι, εφόσον δεχθεί τις δωρεές της λίστας γάμου, πχ στην Τράπεζα η στην τσέπη θα πρέπει να τις δηλώσει. Αρά λοιπόν τα χρήματα σε λίστες γάμου η σε φακελάκια δεν ξεφεύγουν από το «μικροσκόπιο» της εφορίας.
Το ψηφιακό πελατολόγιο φέρνει η ΑΑΔΕ
Μέσα στο 2024 σχεδιάζεται, μάλιστα, να κάνει πρεμιέρα το ψηφιακό πελατολόγιο. Αρχής γενομένης από τις εταιρείες Catering και διοργάνωσης εκδηλώσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ θα επιλέξουν πιλοτικά στην αρχή και στη συνέχεια ευρύτερα, μια λίστα επαγγελματιών οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποχρέωση τήρησης των λεγόμενων πρόσθετων βιβλίων (καταργήθηκαν για πολλούς το 2013) και τώρα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη μη έκδοση αποδείξεων.
Πιθανοί «στόχοι», χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, είναι οι γιατροί, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτές-αισθητικοί, κ.α