ΑΑΔΕ: Επιστροφές ΦΠΑ σε χιλιάδες φορολογούμενους

Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι

Επιστροφές ΦΠΑ σε χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει η ενεργοποίηση του νέου ψηφιακού συστήματος αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ.

Το νέο ψηφιακό σύστημα βάζει τέλος στις χειρόγραφες διαδικασίες που ακολουθούσαν οι ΔΟΥ και δημιουργούσαν "πονοκέφαλο" στους φορολογούμενους με τις πολύμηνες καθυστερήσεις.

ΑΑΔΕ: Επιστροφές ΦΠΑ σε χιλιάδες φορολογούμενους

Η ΑΑΔΕ έτρεξε μια σειρά από ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ συμψήφισαν τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη Φορολογική Διοίκηση.

Αποτέλεσμα της νέας αυτής διαδικασίας ήταν να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά πάνω από 200.000 φορολογούμενοι να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται. Μετά τον πρώτο συμψηφισμό φόρων και οφειλών προς την εφορία που πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ επιστράφηκαν φόροι 64 εκατ. ευρώ.  Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα τρέξουν και για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

άντρας κάνει υπολογισμούς σε κομπιουτεράκι δίπλα υπάρχουν αποδείξεις και νομίσματα

Πως γίνεται ο συμψηφισμός

Οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ, ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει, όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο, αυτό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Ποιοι θα πληρωθούν....πρώτοι

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη δημιουργία μιας «χρυσής» λίστας με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, στην οποία θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα και αυτόματα το ΦΠΑ που δικαιούνται από το κράτος.

Βασική προϋπόθεση θα είναι να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.

Σε πόσο χρόνο η καταβολή

Όπως προβλέπει και η φορολογική διοίκηση, το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram