Φωτιά στη Φθιώτιδα: Ισχυρές δυνάμεις στο Καλαπόδι – Μήνυμα 112 για δύο οικισμούς
Σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι της Τετάρτης (1/7), μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλαπόδι του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13:40, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς η περιοχή συγκαταλέγεται στις ζώνες με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς για τη συγκεκριμένη ημέρα.
110 πυροσβέστες, 9 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα στη μάχη
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στο σημείο επιχειρούν 110 πυροσβέστες, με τη συνδρομή τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων της 4ης και της 10ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντών και 25 πυροσβεστικών οχημάτων.
Από αέρος συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης εννέα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει αναλάβει τον συντονισμό των εναέριων μέσων.
Παράλληλα, υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενισχύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Μήνυμα από το 112 για Σφάκα και Ζέλι
Λίγο πριν από τις 15:00 και συγκεκριμένα στις 14:57, ενεργοποιήθηκε το 112, με μήνυμα που απευθυνόταν στους κατοίκους των οικισμών Σφάκα και Ζέλι Φθιώτιδας.
Η αποστολή της προειδοποίησης κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών, καθώς οι δυνάμεις παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του πύρινου μετώπου.
Συνεχής επιτήρηση με drone και θερμικές κάμερες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο εικόνα από drone που επιχειρεί στην περιοχή.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεταδίδει τόσο οπτικό όσο και θερμικό υλικό, επιτρέποντας καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης και αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης.
Στο σημείο κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για τα αίτια
Την ίδια ώρα, στην περιοχή έχει μεταβεί το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) Φθιώτιδας, το οποίο θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η περιοχή βρισκόταν σήμερα στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλός κίνδυνος), γεγονός που είχε θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυξημένη ετοιμότητα.
- 10 λεπτά πριν Κατάρρευση στα Πετράλωνα: Φόβοι για τα παλιά κτίρια
- 20 λεπτά πριν Φωτιά στο Καλαπόδι: Νέο μήνυμα του 112 για τον οικισμό Κατάλυμα
- 20 λεπτά πριν Λητή: Έρευνες για τα αίτια της φονικής φωτιάς – Εκτός κινδύνου η 40χρονη








