Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Πάνω από τον μισό μισθό φεύγει στο ενοίκιο

Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Πάνω από τον μισό μισθό φεύγει στο ενοίκιο

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η στεγαστική κρίση δεν είναι πλέον μια γενική συζήτηση για την αγορά ακινήτων. Είναι ο μηνιαίος λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο ενοικιαστής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πριν ακόμη καλύψει ρεύμα, τρόφιμα, μετακινήσεις και βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Numbeo, το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας φτάνει τα 625 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται στα 1.156 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που νοικιάζει μόνος του στην πρωτεύουσα διαθέτει περίπου το 54,10% του εισοδήματός του μόνο για το ενοίκιο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, το μέσο ενοίκιο για κατοικία 50 τ.μ. ανέρχεται στα 541 ευρώ, ενώ ο μέσος καθαρός μισθός φτάνει τα 1.011 ευρώ. Έτσι, το ενοίκιο απορροφά το 53,48% του μηνιαίου εισοδήματος.

Αθήνα: Το ενοίκιο «τρώει» τον μισό μισθό

Στην Αθήνα, το πρόβλημα αποκτά όλο και πιο έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής πίεσης. Ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο απαιτεί πλέον πάνω από τον μισό καθαρό μισθό, γεγονός που περιορίζει δραστικά την οικονομική δυνατότητα των ενοικιαστών.

Για έναν εργαζόμενο που αμείβεται κοντά στον μέσο μισθό, τα 625 ευρώ του ενοικίου αφήνουν περίπου 531 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του μήνα. Επομένως, το στεγαστικό κόστος δεν αποτελεί απλώς μια μεγάλη δαπάνη. Καθορίζει ολόκληρο τον οικογενειακό ή ατομικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, η εικόνα στην πρωτεύουσα δεν είναι ενιαία. Οι υψηλότερες τιμές εμφανίζονται σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση, όπως το κέντρο, τα νότια προάστια και δευτερευόντως τα βόρεια προάστια. Η τουριστική πίεση, η βραχυχρόνια μίσθωση, η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και η αναζήτηση καλύτερης ποιότητας στέγης έχουν περιορίσει τις επιλογές για τους ενοικιαστές.

Θεσσαλονίκη: Μικρότερη αγορά, ίδια πίεση

Στη Θεσσαλονίκη, οι απόλυτες τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την Αθήνα, όμως η αναλογία ενοικίου προς μισθό παραμένει σχεδόν ίδια. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο.

Το μέσο ενοίκιο των 541 ευρώ μπορεί να φαίνεται χαμηλότερο από εκείνο της πρωτεύουσας, αλλά ο μέσος καθαρός μισθός των 1.011 ευρώ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια. Έτσι, ο ενοικιαστής στη Θεσσαλονίκη διαθέτει περίπου το 53,48% του εισοδήματός του για στέγη.

Με άλλα λόγια, η Θεσσαλονίκη δεν προσφέρει πλέον το μεγάλο οικονομικό «μαξιλάρι» που πολλοί θεωρούσαν δεδομένο σε σχέση με την Αθήνα. Η αγορά ενοικίων πιέζει έντονα τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τα νέα ζευγάρια και τα νοικοκυριά με ένα εισόδημα.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη κινούνται πλέον σε παρόμοια επίπεδα στεγαστικής επιβάρυνσης. Στην πρωτεύουσα, το ενοίκιο για ένα μικρό διαμέρισμα αντιστοιχεί στο 54,10% του μέσου καθαρού μισθού. Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 53,48%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων είναι μόλις 0,62 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό δείχνει ότι, παρά τις διαφορές στις τιμές και στους μισθούς, οι ενοικιαστές και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα βιώνουν σχεδόν την ίδια πίεση.

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI).

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr