Τι πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες για να γλιτώσουν φόρο στα ενοίκια

Φοροαπαλλαγές για ενοίκια που εισπράχθηκαν μέσα στο 2025 μπορούν να εξασφαλίσουν φέτος οι ιδιοκτήτες που διέθεσαν σε μακροχρόνια μίσθωση κατοικίες οι οποίες είτε ήταν προηγουμένως κενές είτε χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια μίσθωση.
Η απαλλαγή αφορά τα εισοδήματα που προέκυψαν από αυτές τις μισθώσεις και κατοχυρώνεται μέσω της συμπλήρωσης συγκεκριμένων κωδικών στο έντυπο Ε2, το οποίο υποβάλλεται μαζί με το βασικό έντυπο Ε1.
Στο νέο έντυπο Ε2, που θα χρησιμοποιηθεί για τις φορολογικές δηλώσεις από τις 16 Μαρτίου, ο κωδικός 64 αφορά το απαλλασσόμενο εισόδημα από μακροχρόνια εκμίσθωση κατοικίας που ήταν κενή τα έτη 2022, 2023 και 2024. Προϋπόθεση είναι η σύμβαση μίσθωσης να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Το εισόδημα αυτό μεταφέρεται στους κωδικούς 119-120 του Πίνακα 6 στο έντυπο Ε1, ώστε να εξαιρεθεί από τη φορολογία.
Ο κωδικός 65 αφορά τις περιπτώσεις κατοικιών που το 2024 ήταν δηλωμένες στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και στη συνέχεια εκμισθώθηκαν με μακροχρόνια μίσθωση, επίσης διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, το εισόδημα από τα ενοίκια του 2025 απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο.
Παράλληλα, οι νέοι κωδικοί 66 και 67 καλύπτουν εισοδήματα από ενοίκια που αποκτήθηκαν το 2025 από κατοικίες οι οποίες ήταν προηγουμένως κενές ή σε βραχυχρόνια μίσθωση και εκμισθώθηκαν από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με συμβάσεις τουλάχιστον έξι μηνών. Οι μισθώσεις αυτές αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως δημόσιους υπαλλήλους, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και ένστολους, ενώ και γι’ αυτά τα εισοδήματα προβλέπεται πλήρης φοροαπαλλαγή.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα ανείσπρακτα ενοίκια. Για να μη φορολογηθεί ο ιδιοκτήτης για ποσά που δεν εισέπραξε, πρέπει αυτά να δηλωθούν στη στήλη 16 του Ε2 και έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες κατά του μισθωτή. Επιπλέον, τα σχετικά δικαιολογητικά πρέπει να έχουν κατατεθεί στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Στις στήλες 13, 14 και 15 δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα, ενώ εκεί καταχωρούνται και ανείσπρακτα ενοίκια προηγούμενων ετών που τελικά εισπράχθηκαν μέσα στο 2025, ώστε να φορολογηθούν στο έτος της πραγματικής είσπραξης. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες μισθώσεις εμφανίζονται προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία από τα μισθωτήρια και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Στη στήλη 17 δηλώνεται το είδος της μίσθωσης με ειδικούς κωδικούς. Με τον κωδικό 60 καταχωρούνται τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, με τον 61 τα εισοδήματα από βραχυχρόνια υπεκμίσθωση, με τον 62 η εκμίσθωση κατοικίας που υπεκμισθώνεται από τον μισθωτή και με τον 63 η εκμίσθωση κατοικίας που υπεκμισθώνεται ειδικά για βραχυχρόνια μίσθωση. Τα ποσά αυτά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.
Οι φορολογούμενοι πρέπει επίσης να προσέξουν ότι, όταν ένα ακίνητο παραμένει κενό, αυτό πρέπει να δηλώνεται ρητά στο Ε2 με την ένδειξη «ΚΕΝΟ» και με αναγραφή του χρονικού διαστήματος που δεν χρησιμοποιήθηκε.
Στη στήλη 18 αναγράφεται υποχρεωτικά ο εννιαψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος, ακόμη και αν η παροχή δεν είναι ενεργή, ενώ σε περιπτώσεις χωρίς ξεχωριστή παροχή χρησιμοποιείται ο αριθμός 999999999. Στη στήλη 19 συμπληρώνεται ο αριθμός δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται οι κωδικοί 64 έως 67.
- 6 λεπτά πριν Μαζωνάκης: Νέο βίντεο μετά τον τραυματισμό του – Τι είπε για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη
- 7 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Δείτε τα θέματα που έπεσαν σήμερα (4/6) σε ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών, Ανατομία και Βιολογική Γεωργία
- 11 λεπτά πριν Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοιχτή έως 10 Ιουλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις – Η προθεσμία που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

















