Ανατροπή με τον Κοινωνικό Τουρισμό – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Η φετινή περίοδος για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» φέρνει σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στα κοινωνικά κριτήρια ένταξης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των επιταγών και την ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων δικαιούχων. Η ΔΥΠΑ προχωρά σε αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα χιλιάδες οικογένειες, ενώ για πρώτη φορά δίνεται έμφαση σε νέες κοινωνικές κατηγορίες.
Νωρίτερα η έναρξη του προγράμματος
Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, «Κοινωνικός Τουρισμός», τίθεται σε εφαρμογή νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ μέχρι πέρυσι η έναρξη γινόταν τον Ιούνιο, φέτος «ενεργοποιείται» από 1η Μαΐου, επιλογή που συνδέεται με την ανάγκη καλύτερης κατανομής των vouchers και αποσυμφόρησης της ζήτησης κατά την κορύφωση της θερινής περιόδου.
Η μεταφορά της έναρξης στον Μάιο δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να αξιοποιήσουν τις αργίες της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της πίεσης στα τουριστικά καταλύματα κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης, όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.
Οι τρεις βασικές αλλαγές στο πρόγραμμα
Φέτος εισάγονται τρεις σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η πρώτη αφορά την προτεραιότητα που δίνεται στις πολύτεκνες οικογένειες. Οι πολύτεκνοι θα έχουν αυξημένα πλεονεκτήματα και μοριοδότηση, ενισχύοντας τη στήριξη προς τις μεγάλες οικογένειες, πέραν των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), που ήδη αποτελούν βασική κατηγορία προστασίας.
Η δεύτερη αλλαγή συνδέεται με τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών μητρότητας. Σε μια σημαντική κοινωνική τομή, οι ανάδοχες μητέρες εντάσσονται πλέον πλήρως στις συμπληρωματικές παροχές προστασίας μητρότητας της ΔΥΠΑ.
Η τρίτη διαφοροποίηση αφορά ουσιαστικά το ίδιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς η έναρξη από τον Μάιο επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στους δικαιούχους και καλύτερη διασπορά της τουριστικής ζήτησης μέσα στη χρονιά.
- 2 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις
- 3 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 3.500 ευρώ για 100.000 συνταξιούχους- Ποιοι θα τα πάρουν
- 17 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού
















