Πάνω από από 6 στους 10 ανήλικοι πρόσφυγες… αποδείχθηκαν ενήλικες

Αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας αιτούντων άσυλο, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περισσότεροι από 6 στους 10 μετανάστες που δήλωναν ανήλικοι αποδείχθηκαν τελικά ενήλικες, γεγονός που αναδεικνύει τη συχνότητα των ψευδών δηλώσεων με στόχο την απόκτηση προνομίων από την Πολιτεία.
Το νέο πρωτόκολλο, που υπογράφηκε στις 22 Αυγούστου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, την Υφυπουργό Σέβη Βολουδάκη και τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καθορίζει σαφή ιατρική διαδικασία σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες για την ηλικία του αιτούντος. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν οδοντιατρική και ακτινολογική εκτίμηση, καθώς και αξιολόγηση οστικής ωρίμανσης, και εφαρμόζονται μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις ανακριβούς δήλωσης ηλικίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Γλυμής, σε 104 περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν «ύποπτες», διαπιστώθηκε ότι:
- 59 άτομα ήταν ενήλικες,
- 10 ανήλικοι,
- ενώ 35 περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.
Παράλληλα, αρκετοί μετανάστες αρνήθηκαν να υποβληθούν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα –σύμφωνα με τον νόμο– να καταταχθούν αυτόματα στους ενήλικες.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετοί μετανάστες, κυρίως άνδρες 18–35 ετών, δήλωναν ψευδώς ανήλικοι για να αποφύγουν τη διοικητική κράτηση και να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στο πλαίσιο του ασύλου. Η ανηλικότητα προσφέρει διαφορετικό νομικό καθεστώς, με πρόσβαση σε φιλοξενία, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία, γεγονός που οδηγούσε σε κατάχρηση του συστήματος και στερούσε πόρους από πραγματικά ανήλικους ασυνόδευτους.
Η διαδικασία επαλήθευσης ολοκληρώνεται αυθημερόν και βασίζεται σε τρεις μεθόδους:
- ιατρική εκτίμηση σωματικής ανάπτυξης,
- ψυχοκοινωνική αξιολόγηση,
- και ακτινογραφία αριστερού καρπού/χεριού για προσδιορισμό οστικής ηλικίας.
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του Υπουργείου, σκοπός του μέτρου δεν είναι η τιμωρία, αλλά η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της δικαιοσύνης στη διαδικασία ασύλου. «Όταν ενήλικοι δηλώνουν ανήλικοι, στερούν πολύτιμες θέσεις φιλοξενίας και φροντίδας από παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
- 1 λεπτό πριν Άλιμος: Σύλληψη 15χρονου για ληστεία και τραυματισμό ηλικιωμένης
- 7 λεπτά πριν Φωτιά σε σπίτι στα Γιαννιτσά: Αστυνομικός έσωσε δύο ανήλικες αδελφές
- 8 λεπτά πριν Γαύδος: Επιχείρηση διάσωσης για 38 μετανάστες – Εντοπίστηκαν σε λέμβο νότια του νησιού















