Αντιδράσεις από το Διδακτικό Προσωπικό ΑΕΙ για τις συλλήψεις φοιτητών σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και οι συλλήψεις φοιτητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Το Διδακτικό και Εργαστηριακό Προσωπικό των ΑΕΙ καταγγέλλει «προσπάθεια καταστολής και ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης», κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή επίθεση στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Ενταση και συλλήψεις στα Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διδακτικού Προσωπικού, δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ κλήθηκαν σε πειθαρχική απολογία στις 13 Οκτωβρίου, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομική Σχολή τον περασμένο Μάιο.
Μία ημέρα αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η γενική απεργία, δυνάμεις της ΟΠΚΕ —κατόπιν ενημέρωσης από τον πρύτανη του ΕΜΠ— προχώρησαν σε συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, οι οποίοι συμμετείχαν σε κατάληψη που είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους.
Παράλληλα, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταλλειολόγων–Μεταλλουργών Μηχανικών, Δημήτρης Δαμίγος, κλήθηκε σε απολογία, επειδή ενημέρωσε για την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, αντί να την αποτρέψει — όπως του αποδόθηκε.
Μετά τις συλλήψεις, φοιτητές, συγγενείς και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ για συμπαράσταση, όπου όμως περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις και αρκετοί προσήχθησαν χωρίς αιτία, όπως καταγγέλλεται.
Παρουσία ΟΠΚΕ και στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ
Το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε και στις 15 Οκτωβρίου, όταν δυνάμεις της ΟΠΚΕ εμφανίστηκαν στην Πανεπιστημιούπολη, λίγα μέτρα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου το Τμήμα Βιολογίας τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση του φοιτητικού συλλόγου.
Η παρουσία τους, σύμφωνα με το Διδακτικό Προσωπικό, εντάσσεται σε ένα σχέδιο εκφοβισμού και καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια, που έχει στόχο τη φίμωση της ακαδημαϊκής κοινότητας και την παρεμπόδιση συλλογικών δράσεων.
«Προσπάθεια φίμωσης των συλλογικών αγώνων»
Το Διδακτικό Προσωπικό των ΑΕΙ καταγγέλλει ότι τα γεγονότα αυτά αποτελούν συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και ορισμένων πρυτανικών αρχών να σιωπήσουν τις φωνές αντίστασης ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει, η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ οδηγούν σε ένα πανεπιστήμιο «πειθαρχημένο και πολιτικά αποστειρωμένο».
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η έρευνα προϋποθέτουν ελευθερία λόγου και σκέψης, στοιχεία ασύμβατα με πειθαρχικά δίκαια, αστυνομικές παρεμβάσεις και διαγραφές φοιτητών.
Καταδίκες και αιτήματα
Το Διδακτικό Προσωπικό ΑΕΙ ζητά την άμεση παύση των πειθαρχικών διώξεων και την απόσυρση των κατηγοριών κατά των φοιτητών που συνελήφθησαν στο ΕΜΠ, ενώ καταδικάζει:
- Την πειθαρχική δίωξη φοιτητών του ΕΚΠΑ,
- Τις συλλήψεις και τις επεμβάσεις της ΟΠΚΕ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων,
- Την κλήση σε απολογία του Κοσμήτορα Δημήτρη Δαμίγου,
- Τις προσαγωγές αλληλέγγυων και φοιτητών έξω από τη ΓΑΔΑ,
- Την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην Πανεπιστημιούπολη.
Το Διδακτικό Προσωπικό δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία και να αντιτάσσεται σε κάθε μορφή καταστολής εντός των πανεπιστημίων.
- 47 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου


















