Φλωρίδης για Τέμπη: “Καμία απόρριψη αιτήματος ταυτοποίησης”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ξεκαθάρισε το πρωί της Τρίτης πως ποτέ δεν τέθηκε επίσημα ζήτημα ταυτοποίησης σορών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη τα τελευταία 2,5 χρόνια. Όπως είπε, ο απεργός πείνας Πάνος Ρούτσι δεν είχε καταθέσει κάποιο σχετικό αίτημα στο παρελθόν, άρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για απόρριψή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το εξώδικο που απέστειλε ο κ. Ρούτσι δεν ζητά εκταφή για λόγους ταυτοποίησης, αλλά για να ερευνηθεί αν υπάρχουν χημικές ουσίες. Το αίτημα αυτό δεν έχει σχέση με το αν η σορός είναι του παιδιού του ή όχι, τόνισε, και γι’ αυτό δεν έχει κινηθεί σχετική διαδικασία.
Ο Άρειος Πάγος, με ανακοίνωσή του, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αίτημα ταυτοποίησης, αλλά εφόσον υποβληθεί, θα εξεταστεί άμεσα. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε κατατίθεται αίτημα εκταφής, είτε ο εισαγγελέας εφετών μπορεί να ερμηνεύσει την ανάγκη αυτής της ενέργειας.
Ο υπουργός εξήγησε ότι προηγούμενα αιτήματα εκταφής για έλεγχο χημικών ουσιών είχαν απορριφθεί από ανακριτή και συμβούλιο εφετών, επειδή βασίζονταν σε σενάρια που κρίθηκαν αβάσιμα – όπως η υπόθεση του ξυλολίου.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει για εκταφές ή αιτήματα ταυτοποίησης· αυτά αφορούν αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα την πρόεδρο Εφετών Λάρισας, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.
Απαντώντας σε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι δεν υπήρξε καμία “επίμονη απόρριψη” αιτήματος, διότι δεν υπήρξε καν τέτοιο αίτημα. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη για καθυστέρηση ή άρνηση.
Τέλος, επισήμανε ότι η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει στη δικαιοσύνη χωρίς νέες καθυστερήσεις, καθώς η συνεχιζόμενη καθυστέρηση ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε παραγραφή πλημμελημάτων. Όπως υπογράμμισε, κανένα δικαίωμα δεν χάνεται, καθώς οποιοδήποτε παράπονο για την ανάκριση μπορεί να τεθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.
- 14 λεπτά πριν Προκήρυξη ΕΑΒ 2026: Αιτήσεις έως 7 Ιουνίου για 268 προσλήψεις – Δείτε όλες τις ειδικότητες
- 36 λεπτά πριν Ζαχαράκη: «Το καλοκαίρι διορίζουμε 5.500 εκπαιδευτικούς»
- 44 λεπτά πριν Μαζωνάκης: Νέο βίντεο μετά τον τραυματισμό του – Τι είπε για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη

















