Παράνομη εγκατάσταση καμερών: Πρόστιμο 6.000€ από την αρχή προστασίας δεδομένων

Πρόστιμο συνολικού ύψους 6.000 ευρώ επιβλήθηκε σε δύο ιδιώτες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λόγω παράνομης εγκατάστασης συστήματος καμερών παρακολούθησης σε ιδιοκτησία τους, καθώς και μη συμμόρφωσης με αίτημα πρόσβασης καταγγέλλοντος.
Η υπόθεση
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, όταν γείτονες κατήγγειλαν την εγκατάσταση τριών καμερών (δύο περιστρεφόμενων) σε οικόπεδο που περιλαμβάνει κατοικία και εστιατόρια των καταγγελλομένων. Οι κάμερες κατέγραφαν όχι μόνο το ακίνητό τους, αλλά και γωνίες από το διπλανό οικόπεδο και τμήμα δημόσιου χώρου.
Δείτε επίσης: Έρχονται μειώσεις φόρων και για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Ο καταγγέλλων προσκόμισε φωτογραφίες και βίντεο στην Αρχή, ζητώντας την απομάκρυνση των καμερών και την παροχή πρόσβασης στο υλικό όπου εμφανιζόταν.
Τι υποστήριξαν οι καταγγελλόμενοι
Οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν ότι:
- Οι κάμερες τοποθετήθηκαν λόγω προηγούμενων κλοπών.
- Δεν καταγράφουν γειτονικά ακίνητα ή δημόσιο χώρο.
- Δεν είναι συνδεδεμένες με καταγραφικό αλλά χρησιμοποιούν κάρτα μνήμης με διαγραφή υλικού ανά πέντε ημέρες.
- Το υλικό που ζητήθηκε δεν υπάρχει πλέον ή έχει παραδοθεί στην Εισαγγελία.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους καταρρίφθηκαν, καθώς αποδείχθηκε ότι:
- Οι κάμερες είχαν δυνατότητα στρέψης και καταγράφουν γειτονική ιδιοκτησία.
- Παρείχαν στιγμιότυπα μέσω κινητού, άρα υπήρχε απομακρυσμένη πρόσβαση.
- Παραδέχθηκαν την ύπαρξη τρίτης κάμερας (αρχικά αρνήθηκαν), η οποία ήταν «dummy».
Απόφαση της αρχής
Η Αρχή έκρινε ότι:
- Οι καταγγελλόμενοι προέβαλαν αντιφατικούς ισχυρισμούς και δεν συνεργάστηκαν επαρκώς.
- Παραβίασαν το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα.
- Η χρήση των καμερών δεν περιοριζόταν σε οικιακούς σκοπούς, καθώς στον ίδιο χώρο λειτουργεί και επιχείρηση.
Οι κυρώσεις
- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κάθε καταγγελλόμενο.
- Εντολή τροποποίησης του συστήματος παρακολούθησης, ώστε να μην καταγράφονται τρίτοι ή γειτονικές ιδιοκτησίες.
- Η χρήση περιστρεφόμενων καμερών επιτρέπεται μόνο υπό όρους, όπως ορίζεται στην Οδηγία 1/2011 της Αρχής.
- 4 λεπτά πριν Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο – μαμούθ στη Nestlé Hellas;
- 11 λεπτά πριν ΑΣΕΠ: Ποια προκήρυξη έχει πλαφόν στις δηλώσεις θέσεων;
- 19 λεπτά πριν Θα κάνει τελικά κόμμα ο Σαμαράς;

















