Σαν σήμερα 18 Ιουνίου: Όλα τα σημαντικά γεγονότα της ημέρας

Ας δούμε όλα τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 18 Ιουνίου ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Τι γιορτάζουν σήμερα οι Σεϋχέλλες;
Η 18η Ιουνίου είναι ημέρα εθνικής εορτής για τις Σεϋχέλλες, καθώς τιμάται η Ημέρα της Επανάστασης (National Day), η οποία σηματοδοτεί την ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης μετά την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός συνέβη το 1977, όταν ο τότε πρωθυπουργός Φρανς-Αλμπέρ Ρενέ (France-Albert René) ανέλαβε την εξουσία έπειτα από πραξικόπημα, απομακρύνοντας τον πρώτο πρόεδρο Τζέιμς Μανσάμ. Η ημέρα αυτή θεωρείται καθοριστική για την πορεία του νεοσύστατου κράτους.

Γεγονότα
• 618 – Αρχίζει η Δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε για τρεις αιώνες την Κίνα.
• 860 – Στόλος περίπου 200 Ρωσικών πλοίων μπαίνει στον Βόσπορο και αρχίζει να λεηλατεί τα προάστια της Κωνσταντινούπολης.
• 1541 – Με τον Νόμο του Στέμματος της Ιρλανδίας, το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει τον βασιλιά Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας και τους διαδόχους του ως βασιλείς της Ιρλανδίας.
• 1815 – Μάχη του Βατερλώ: Ο Ναπολέων Α΄ ηττάται από τους Άγγλους και τους Πρώσους.
• 1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821 Κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κηρύσσουν επανάσταση κατά των Τούρκων. – Αμπατζήδες Τούρκοι επιτίθενται κατά των Κρητών επαναστατών στον Άγιο Βασίλειο. – Μάχη της Λαγκάδας.
• 1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Βούλγαροι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τη Θεσσαλονίκη, υποχρεώνονται σε παράδοση.
• 1914 – Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοινώνουν στην ελληνική κυβέρνηση την έγκριση εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, του Πρωτοκόλλου Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. Με το νέο ημερολόγιο που ακολουθούσε η Ευρώπη ήταν 1η Ιουλίου.
• 1914 – Συνεχίζεται για έβδομη και τελευταία ημέρα η Σφαγή της Φώκαιας, όταν Τούρκοι δολοφονούν δεκάδες Έλληνες και λεηλατούν, πυρπολούν και καταστρέφουν ελληνικά σπίτια στη Φώκαια, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Θεωρείται η πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων.
• 1919 – Εκτελούνται από τους Τούρκους 31 Μικρασιάτες πρόσκοποι με τους αρχηγούς τους κατά τη διάρκεια σφαγών στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.
1946 – Ελλάδα Επί Αντιβασιλείας Δαμασκηνού και κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη η Βουλή των Ελλήνων υιοθετεί με 138 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 181 αποχές το Γ΄ Ψήφισμα (της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής), το οποίο θέτει το ΚΚΕ και την Αριστερή παράταξη “εκτός νόμου”.
Στις 18 Ιουνίου 1947, η Βουλή των Ελλήνων – επί αντιβασιλείας του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και υπό την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη – εγκρίνει το Γ΄ Ψήφισμα της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής.
Με 138 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 181 αποχές, το ψήφισμα:
- Θέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και την ευρύτερη Αριστερή παράταξη εκτός νόμου.
- Χαρακτηρίζει τις κομμουνιστικές δραστηριότητες ως επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια.
- Ανοίγει τον δρόμο για μαζικές διώξεις, εξορίες και εκτελέσεις αριστερών πολιτών εν μέσω εμφυλίου πολέμου.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σκοτεινή καμπή στην ελληνική πολιτική ιστορία και καθόρισε το μεταπολεμικό σκηνικό. Το ΚΚΕ παρέμεινε παράνομο έως τη Μεταπολίτευση του 1974, όταν νομιμοποιήθηκε εκ νέου.
• 1953 – Πόλεμος της Κορέας: Το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αποκρούσει ισχυρή επίθεση Κινεζικού συντάγματος στο ύψωμα Χάρρυ (440).
• 1953 – Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Αιγύπτου από πραξικοπηματίες και καταργείται η Βασιλεία, η δε στρατοκρατία που επιβλήθηκε διατηρήθηκε περισσότερο από μισό αιώνα.
• 1956 – Κυπριακό: Αγγλικός στρατός προβαίνει σε εκτενή εμπρησμό δασών του Τρόοδος για την ανακάλυψη και σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.
• 1967 – Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του, πάνω στην σκηνή του Μοντερέϋ Ποπ Φεστιβάλ.
1983 – Η αστροναύτις Σάλλυ Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που πετά στο διάστημα.
Η Σάλλυ Ράιντ (Sally Ride), φυσικός και αστροναύτισσα της NASA, γράφει ιστορία στις 18 Ιουνίου 1983 καθώς γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα, με την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Challenger (STS-7). Η αποστολή είχε διάρκεια 6 ημέρες και στόχο την ανάπτυξη δορυφόρων και την εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων. Η Σάλι Ράιντ έγινε σύμβολο για την ισότητα των φύλων στην επιστήμη και την εξερεύνηση του διαστήματος.
- Η ίδια είχε πει χαρακτηριστικά: «Όταν ήμουν παιδί, δεν υπήρχαν γυναίκες αστροναύτες. Δεν πίστευα ποτέ πως θα γινόμουν μία.»
Μετά την καριέρα της στη NASA, η Ράιντ αφιερώθηκε στην εκπαίδευση των νέων και την ενίσχυση της παρουσίας των κοριτσιών στις θετικές επιστήμες.
• 1989 – Διεξάγονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές. Στις Εθνικές εκλογές νικητής η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αργότερα ορίζεται νέα ημερομηνία Εθνικών εκλογών η 5η Νοεμβρίου.
Γεννήσεις
• 1269 – Ελεονώρα της Αγγλίας, κόμισσα του Μπαρ
• 1294 – Κάρολος Δ΄, βασιλιάς της Γαλλίας
• 1318 – Ελεονώρα του Γούντστοκ, πριγκίπισσα της Αγγλίας
• 1799 – Ουίλιαμ Λάσελ, Άγγλος αστρονόμος
• 1845 – Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν, Γάλλος ιατρός
• 1868 – Μικλός Χόρτι, Ούγγρος ναύαρχος και αντιβασιλιάς
• 1882 – Γκεόργκι Δημητρόφ, Βούλγαρος πολιτικός
• 1884 – Εντουάρ Νταλαντιέ, Γάλλος πολιτικός
• 1901 – Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας
• 1903 – Ραϊμόν Ραντιγκέ, Γάλλος συγγραφέας
• 1918 – Φράνκο Μοντιλιάνι, Ιταλός οικονομολόγος
• 1926 – Άλαν Σάντατζ, Αμερικανός αστρονόμος
• 1926 – Σβέρε Στένερσεν, Νορβηγός σκιέρ
• 1929 – Γιούργκεν Χάμπερμας, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος
• 1934 – Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος
• 1936 – Ρόναλντ Βενεσιάαν, πρόεδρος του Σουρινάμ
• 1936 – Ντένι Χιουλμ, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων
• 1939 – Γιώργος Μαρίνος, Έλληνας τραγουδιστής
• 1942 – Ρότζερ Ίμπερτ, Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου
• 1942 – Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Άγγλος τραγουδοποιός (The Beatles)
• 1942 – Τάμπο Μπέκι, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
• 1943 – Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια
• 1946 – Φάμπιο Καπέλλο, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής
• 1949 – Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, Πολωνός πολιτικός
• 1949 – Λεχ Κατσίνσκι, Πολωνός πολιτικός
• 1949 – Χαν Ντουκ-Σου, Νοτιοκορεάτης πολιτικός
• 1952 – Ιντρίς Ντεμπί, πρόεδρος του Τσαντ
• 1952 – Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ιταλίδα ηθοποιός
• 1954 – Μπαμπουράμ Μπαταράι, πολιτικός του Νεπάλ
• 1964 – Ουντάι Χουσεΐν, Ιρακινός ηγέτης
• 1971 – Μάκης Δημάκης, Έλληνας τραγουδιστής
• 1973 – Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Έλληνας σφυροβόλος
• 1976 – Μπλέικ Σέλτον, Αμερικανός τραγουδιστής
• 1988 – Ελίνι Δημούτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 6 λεπτά πριν Νέα απόφαση: Αναγνωρίστηκε μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή – Δείτε το ΦΕΚ
- 16 λεπτά πριν Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις
- 20 λεπτά πριν Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο – μαμούθ στη Nestlé Hellas;

















