Επίδομα Γέννησης: Ποια είναι τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις
Η διαδικασία σε επτά βήματα
Στις 2.000 ευρώ για κάθε παιδί παραμένει το ύψος του επιδόματος γέννησης. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.
Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στο μήνα γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα γέννησης του παιδιού.
Για τα δίδυμα το επίδομα είναι 4.000 ευρώ κ.ο.κ.
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε ψηφιακά στο Μαιευτήριο μαζί με τη δήλωση γέννησης, είτε απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε με φυσική παρουσία, μέσω των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου, από εξουσιοδοτημένους χρήστες.
Επίδομα Γέννησης: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του;
*Για την ψηφιακή υποβολή της αίτησης απαιτείται η κατοχή κωδικών taxisnet.
*Το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020.
*Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ.
*Η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του, να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
*Η αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος γέννησης θα πρέπει να υποβληθεί εντός τριμήνου από τη γέννηση.
Επίδομα Γέννησης: Ποια είναι τα δικαιολογητικά;
Εκτός από τα συνήθη μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας, της ταυτοποίησης και της υπογραφής (με κωδικούς TAXISnet ή ταυτοποιητικό έγγραφο), απαιτούνται ακόμη –κατά περίπτωση- έως και 12 δικαιολογητικά για τη χορήγηση του επιδόματος.
1) Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης : Η ληξιαρχική πράξη γέννησης υποβάλλεται μόνο όταν η αίτηση κατατίθεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας. Η διαδικασία αφορά την έκδοση Ληξιαρχικής πράξης γέννησης και απευθύνεται σε όσους έχει συνταχθεί Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως σε Ελληνικό Ληξιαρχείο.
2) Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου: Και αυτό το δικαιολογητικό υποβάλλεται μόνο όταν η αίτηση κατατίθεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας.
3) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης: Οι πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση. Τα προς υποβολή δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή ή που σε κάθε περίπτωση δεν έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένα και επικυρωμένα, όπου δεν απαιτείται να φέρουν την επισημείωση της σύμβασης της Χάγης (Apostile).
4) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς: Κατατίθεται απο ομογενείς αλλοδαπούς
5) Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής (για δικαιούχους που είναι πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε.): Αφορά αιτούντες που είναι πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε.
6) Άδεια διαμονής σε ισχύ: Αφορά αιτούντες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ)
7) Φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον IBAN και δικαιούχο ή συνδικαιούχο την/τον αιτούσα/αιτούντα: Το εν λόγω δικαιολογητικό υποβάλλεται μόνο όταν η αίτηση κατατίθεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας. Όταν η αίτηση υποβάλλεται μέσω του Μαιευτηρίου ή μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, αρκεί η συμπλήρωση του αριθμού IBAN στο σχετικό πεδίο.
8) Δικαστική απόφαση ή διαταγή ανάθεσης επιμέλειας τέκνου: Σε περίπτωση που η επιμέλεια του τέκνου έχει ρυθμιστεί δικαστικά. Υποβάλλεται στην περίπτωση που την επιμέλεια έχει άλλο πρόσωπο πλην της μητέρας.
9) Δικαστική απόφαση ή διαταγή ανάθεσης επιτροπείας: Ζητείται σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο άλλο πλην της μητέρας.
10) Συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου: Σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου. Zητείται στην περίπτωση που η μητέρα είναι άγαμη αλλοδαπή και δεν πληροί την προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα ενώ ο βιολογικός πατέρας την έχει την απαιτούμενη προϋπόθεση.
11) Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου: Σε περίπτωση που η μητέρα εχει αποβιώσει και το αίτημα για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται από άλλο πρόσωπο.
12) Έγγραφο της αρμόδιας φορολογικής ή άλλης αλλοδαπής Αρχής, στο οποίο να βεβαιώνεται με σαφήνεια το συνολικό ετήσιο εισόδημα του συζύγου ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης που εργάζεται και κατοικεί στην αλλοδαπή, επίσημα μεταφρασμένου.
Επίδομα Γέννησης: Η διαδικασία σε επτά βήματα
*Εκκίνηση διαδικασίας
*Υποβολή ψηφιακής αίτησης μέσω της εφαρμογής ΟΠΕΚΑ: Ο ενδιαφερόμενος με τους κωδικούς taxisnet ταυτοποιείται και εισέρχεται στην εφαρμογή
* Προσέλευση σε Κέντρο Κοινότητας: Υποβολή της ψηφιακής αίτησης από το Κέντρο Κοινότητας με τη φυσική παρουσία του αιτούντος ή του νόμιμου εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του. Σε περίπτωση που απαιτηθούν δικαιολογητικά, η αίτηση διεκπεραιώνεται πλέον μόνο μέσω Κέντρου Κοινότητας.
* Παραλαβή ψηφιακής αίτησης μέσω του Π.Σ. “Μητρώο Πολιτών”: Η αίτηση υποβάλλεται από τη μητέρα του νεογνού κατά την παραμονή της στο μαιευτήριο, όπου και δηλώνεται το γεγονός της γέννησης. Με την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης και της απόδοσης ΑΜΚΑ στο νεογνό, ενημερώνεται η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΑ για το αίτημα χορήγησης επιδόματος γέννησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υποβολή της αίτησης μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, είναι να έχουν συμπληρωθεί: ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, το email και ο αριθμός IBAN με δικαιούχο ή συνδικαιούχο την αιτούσα.
* Έλεγχος των στοιχείων της αίτησης: Γίνεται ηλεκτρονική επεξεργασία του αιτήματος και των προϋποθέσεων, αν πληρούνται για την έγκριση ή μη της αίτησης.
* Έγκριση της αίτησης: Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ενημερωτικό email και sms και υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της εγκριτικής απόφασης.
* Απόρριψη της αίτησης: Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης της αίτησης, η αίτηση απορρίπτεται. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ενημερωτικό email και sms με δυνατότητα εκτύπωσης της απορριπτικής απόφασης.
Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προσφύγει κατά της απόφασης, υποβάλει σχετική προσφυγή εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης.