Γροιλανδία: Λύθηκε μυστήριο του 2023 – Κατολίσθηση προκάλεσε τσουνάμι & σεισμούς στη Γη για 9 ημέρες
Τι δήλωσαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας
Μία κατολίσθηση βουνοκορφής στο φιόρδ Dickson, της Γροιλανδίας, προκάλεσε μεγάλο τσουνάμι καθώς και σεισμικές δονήσεις για διάστημα 9 ημερών σε όλη τη Γη.
Το γεγονός αυτό δημοσίευσε το περιοδικό Science, όπου αναφέρεται πως η κατολίσθηση δεν είχε παρατηρηθεί εξαρχής από ανθρώπινο μάτι.
Η κορυφή που κατέρρευσε τον Σεπτεμβρίου του 2023, είχε ύψος 1,2 χιλιόμετρα και δημιούργησε μια παλινδρόμηση νερού 200 μέτρα στον αέρα με ένα κύμα ύψους έως και 110 μέτρων. Η κατολίσθηση ήταν αποτέλεσμα της λέπτυνσης του παγετώνα στους πρόποδες του βουνού, που αδυνατούσε να συγκρατήσει τον βράχο από πάνω, γεγονός [που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Το κύμα που προκλήθηκε, το οποίο εκτεινόταν σε μήκος 10 χιλιομέτρων του φιόρδ, μειώθηκε στα 7 μέτρα μέσα σε λίγα λεπτά, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, και τις επόμενες ημέρες έπεσε στα λίγα εκατοστά.
Πού κατέληξε η επιστημονική ομάδα; Στο ότι η κίνηση του νερού κατά το τσουνάμι ήταν η αιτία ενός μυστηριώδους, παγκόσμιου σεισμικού σήματος. Χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερές μαθηματικό μοντέλο, η ερευνητική ομάδα προέβλεψε ότι η μάζα του νερού θα μετακινούνταν μπρος-πίσω κάθε 90 δευτερόλεπτα και αυτό ταίριαζε με τις καταγραφές των δονήσεων που ταξίδεψαν στον φλοιό της Γης σε όλη την Γη
Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, ταυτόχρονα, οι ερευνητές στη ΒΑ Γροιλανδία, εντόπισαν ένα μεγάλο τσουνάμιι σε ένα απομακρυσμένο φιόρδ της περιοχής. Τελικά, όλοι οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια διεπιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες. Η ομάδα εκτίμησε ότι 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιορδ, ενώ το μέγεθος του τσουνάμι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί στην πρόσφατη ιστορία 70 χιλιόμετρα μακριά από την κατολίσθηση, κύματα τσουνάμι ύψους τεσσάρων μέτρων προκάλεσαν ζημιές σε μια ερευνητική βάση και κατέστρεψαν χώρους πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς σε όλα τα φιόρδ.
Οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν εικόνες που κατέγραψε ο στρατός της Δανίας στο φιόρδ, λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Ο συνδυασμός των δεδομένων σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα βοήθησε την ομάδα στο να λύσει το μυστήριο που απασχολούσε από πέρσι τους επιστήμονες.
Τι δήλωσαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας
«Πρόκειται για την πρώτη κατολίσθηση και το πρώτο τσουνάμι που παρατηρούνται στην ανατολική Γροιλανδία, δείχνοντας πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις εκεί», τόνισε ο επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης, Κρίστιαν Σβένεβιγκ.
Επιπλέον, ο Στίβεν Χικς από το UCL Earth Sciences, μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όταν είδα για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, μπερδεύτηκα εντελώς. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα σεισμόμετρα μπορούν να καταγράψουν μια ποικιλία πηγών που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης, ποτέ πριν δεν έχει καταγραφεί ένα σεισμικό κύμα τόσο μεγάλης διάρκειας, που ταξιδεύει σε παγκόσμιο επίπεδο και περιέχει μόνο μια συχνότητα ταλάντωσης». «Η μελέτη αυτού του γεγονότος αναδεικνύει με εκπληκτικό τρόπο τις περίπλοκες διασυνδέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα, της αποσταθεροποίησης των πάγων των παγετώνων στην κρυόσφαιρα, των κινήσεων των υδάτινων σωμάτων στην υδρόσφαιρα και του στερεού φλοιού της Γης στη λιθόσφαιρα», συμπλήρωσε.