Μυστήριο: Βρέθηκε αίμα αγνώστου πλάσματος
Απολιθωμένο κουνούπι είχε... αίμα 46 εκατομμυρίων ετών!
Είκοσι χρόνια πριν, η ταινία “Jurassic Park” φαντασιωνόταν πώς θα μπορούσαν να κλωνοποιηθούν οι δεινόσαυροι από αίμα που θα βρισκόταν σε αρχαία κουνούπια. Συλλέκτες απολιθωμάτων αναζητούσαν κάτι αντίστοιχο, ενώ με τα χρόνια διάφορες ομάδες επιστημόνων ισχυρίζονταν ότι έβρισκαν δείγματα αίματος σε απολιθωμένα κουνούπια, ωστόσο οι “ανακαλύψεις” τους έπεφταν στο κενό λόγω “εργαστηριακών λαθών”.
Πλέον, ανακοινώθηκε ότι “επιτέλους έχουμε ένα τέτοιο δείγμα”, ένα “αιματοβαμμένο” κουνούπι που διατηρείται σε σχιστολιθικό βράχο για περίπου 46 εκατομμύρια χρόνια στη βορειοδυτική Μοντάνα. Το πιο εκπληκτικό πράγμα για την ανακάλυψη; Βρέθηκε πριν από τρεις δεκαετίες από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων -έναν μεταπτυχιακό φοιτητή γεωλογίας ονόματι Kurt Constenius- αλλά αναγνωρίστηκε και ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα από έναν συνταξιούχο βιοχημικό ονόματι Dale Greenwalt που εργάζεται για τη συλλογή απολιθωμάτων στις δυτικές ΗΠΑ για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian .
Το δείγμα, που περιγράφεται σε μια δημοσίευση του Greenwalt με τους ερευνητές του μουσείου και τον εντομολόγο Ralph Harbach σήμερα στο Proceedings of the National Academy of Sciences , είναι παγιδευμένο σε πέτρα και είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα απολιθωμένο κουνούπι με αίμα στην κοιλιά του.
Ο σχηματισμός Kishenehn
Το δείγμα μέσα σε βράχο ανασκάφηκε αρχικά κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο Constenius, που τότε έκανε μεταπτυχιακό στη γεωλογία από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, βρήκε εκατοντάδες απολιθωμένα έντομα κατά τη διάρκεια ταξιδιών κυνηγιού απολιθωμάτων το Σαββατοκύριακο με τους γονείς του στο σχηματισμό Kishenehn στα βορειοδυτικά της Μοντάνα, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Glacier. Στα χρόνια που πέρασαν, απλώς είχαν αφήσει τα απολιθώματα να κάθονται σε κουτιά στο υπόγειό τους στο Whitefish της Μοντάνα και… τα είχαν ξεχάσει.
Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η σκούρα αδιαφανής κοιλιά του κουνουπιού, παγιδευμένη σε ένα λεπτό κομμάτι σχιστόλιθου, μπορεί να περιέχει αίμα 46 εκατομμυρίων ετών.
Το προσωπικό από το εργαστήριο επιστημών ορυκτών του μουσείου χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για να σαρώσει το δείγμα από κοντά, συμπεριλαμβανομένης της φασματοσκοπίας ακτίνων Χ. «Το πρώτο πράγμα που βρήκαμε είναι ότι η κοιλιά είναι γεμάτη σίδηρο, κάτι που θα περίμενε κανείς από το αίμα», λέει ο Greenwalt. Επιπλέον, η ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία αίμης, της ένωσης που δίνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια το χαρακτηριστικό τους χρώμα και τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Άλλες δοκιμές που έδειξαν απουσία αυτών των ενώσεων σε άλλα σημεία του απολιθώματος.
Τα ευρήματα χρησιμεύουν ως οριστική απόδειξη ότι το αίμα διατηρήθηκε μέσα στο έντομο. Αλλά σε αυτό το σημείο, οι επιστήμονες δεν έχουν τρόπο να μάθουν το απολιθωμένο αίμα του πλάσματος που γεμίζει την κοιλιά του κουνουπιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το DNA αποκωδικοποιείται πολύ γρήγορα για να επιβιώσει πιθανώς 46 εκατομμύρια χρόνια παγίδευσης στην πέτρα. Ωστόσο, το εύρημα είναι επιστημονικά σημαντικό, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη των εντόμων που τρέφονται με αίμα.
Διαβάστε επίσης: