Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις 2024 - Θα δοθεί ή όχι παράταση;
Από το «όχι» της ΑΑΔΕ για πρώτη φορά στα χρονικά έως τις κυβερνητικές δηλώσεις για... γκρίνια στις γυναίκες των λογιστών
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας στις φορολογικές δηλώσεις 2024 και για πρώτη φορά στα χρονικά, φαίνεται πιθανό η ΑΑΔΕ να μην δώσει παράταση.
Από τον Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε δεσμευτεί ότι δεν θα δοθεί παράταση για τις δηλώσεις εισοδήματος του 2023. Οι χρήστες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μπορούν να δουν ένα αναδυόμενο παράθυρο με χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα τις ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.
Δείτε την παρακάτω εικόνα με την αντίστροφη μέτρηση στις φορολογικές δηλώσεις:
Αν πάντως τελικά δοθεί παράταση, έστω και λίγων ημερών μέχρι δηλαδή 31 Ιουλίου, είναι κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί σήμερα για να ενημερωθούν άμεσα πολίτες και λογιστές.
Τα στοιχεία με τον ρυθμό υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2024
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή της εβδομάδας ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων επιταχύνθηκε φθάνοντας τη Δευτέρα τις 130.050 δηλώσεις και τη Τρίτη τις 151.112 δηλώσεις. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολείπονται 700.000 δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει ο ημερήσιος ρυθμός να ανέβει στις 350.000 δηλώσεις, πράγμα που όπως λένε οι λογιστές είναι αδύνατον, καθώς τις ημέρες αυτές υποβάλλονται και χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατ. δηλώσεις και περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν προσωρινά αποθηκευτεί στο σύστημα. Επομένως, εάν δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2024 υπάρχει χρόνος για να υποβληθούν οι δηλώσεις που λείπουν ακόμα από το σύστημα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα εκκαθαριστικά
Η επεξεργασία των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:
- Το 33,53% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Δηλαδή ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα υπερβαίνει τα 3,31 δις. ευρώ με το μέσο φόρο να έχει φτάσει στα 1.713 ευρώ και όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων τόσο θα φουσκώνει ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου με τους φορολογούμενους να κερδίζουν έκπτωση φόρου 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.
- Δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 381,15 εκατ. ευρώ ή 331,5 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Σχεδόν το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν είναι μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.
Τα πρόστιμα
Όσοι χάσουν την προθεσμία κινδυνεύουν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Πρόστιμο δεν θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική ή και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, ανάλογα όμως με το χρόνο καθυστέρησης θα επιβαρυνθούν με 0,73% επί του φόρου για κάθε μήνα.
Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ανεβάσει αισθητά ταχύτητα «πιάνοντας» ή ξεπερνώντας τις 150.000 δηλώσεις την ημέρα με αποτέλεσμα τη συνολική υποβολή 5,9 εκατ. δηλώσεων μέχρι σήμερα.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας ότι το σύστημα υποβολής δηλώσεων άνοιξε φέτος με μεγάλη καθυστέρηση ( στις 25 Απριλίου) και έως και την Τρίτη, διάφοροι φορείς προχωρούσαν σε ανάρτηση στοιχείων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (τα στοιχεία-βεβαιώσεις που όφειλαν οι φορείς να αναρτήσουν ώστε να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις είτε είναι ελλιπή είτε αναρτήθηκαν χθες (clawback).
Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε η χθεσινή δήλωση-απάντηση του εκπρόσωπου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, στο συλλογικό αίτημα των φοροτεχνικών να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Σε σχόλια των δημοσιογράφων του Action 24 πως «παραπονιούνται οι γυναίκες λογιστών» γιατί δεν δίνεται παράταση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου το πήγε ακόμα παραπέρα για να δικαιολογήσει την δημόσια μέχρι τώρα άρνηση του υπουργείου, λέγοντας ότι «αντιθέτως οι γυναίκες των λογιστών παραπονιούνται όταν δίνουμε παράταση».
«Λίγες μέρες υπομονή και από την άλλη βέβαια επειδή δεν θα δοθεί παράταση και θεωρούμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τέλος του μήνα, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος και για διακοπές, όπου παραδοσιακά οι γυναίκες των λογιστών παραπονιούνται όταν δίνουμε παράταση, ότι τέλος Αυγούστου, Σεπτεμβρίου κάθονται στο σπίτι και δουλεύουν», είπε ο Ομ. Τσάπαλος.