ΔΥΠΑ: Στα σκαριά 81.500 θέσεις εργασίας για ανέργους και εργαζόμενους
Όλα τα νέα προγράμματα κατάρτισης
Η ΔΥΠΑ ξεκινά στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για τεχνικά επαγγέλματα όπως οδηγοί και αρτοποιοί, καθώς και ευρεία προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για 81.500 ανέργους και εργαζόμενους, τα οποία θα εξελιχθούν έως το τέλος του 2024.
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιχείρηση που στοχεύει στην πιστοποίηση 500.000 Ελλήνων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2025.
Στους επόμενους μήνες, έως το τέλος του 2024, θα διεξαχθούν επίσης προγράμματα της ΔΥΠΑ που περιλαμβάνουν:
- Ψηφιακά και πράσινα πιστοποιητικά για 30.000 ανέργους, με πιστοποίηση από διεθνούς φήμης εταιρείες πληροφορικής ή πανεπιστήμια, με διάρκεια ισχύος 12 μήνες, σε θέματα πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων από μια βάση δεδομένων 1.500 διαφορετικών προγραμμάτων, πραγματοποιούμενων online ή εξ αποστάσεως.
- Πανεπιστημιακή κατάρτιση για 25.000 ανέργους, με εκπαιδευτικές δράσεις από πανεπιστήμια για 12.500 ανέργους και 12.500 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες, που θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.
- Κατάρτιση σε τεχνητή νοημοσύνη για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους, επίσης εξ αποστάσεως.
- Επαγγελματική κατάρτιση για 10.000 ανέργους επαγγελματίες οδηγούς, η οποία θα γίνει δια ζώσης.
- Κατάρτιση 5.500 ανέργων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, με διά ζώσης μαθήματα.
- Προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες με επαγγελματική τοποθέτηση για 1.000 ανέργους, με την κατάρτιση να πραγματοποιείται τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.
ΔΥΠΑ: Ανακοίνωση νέων προγραμμάτων κατάρτισης για 81.500 εργαζομένους και άνεργους
Επιπρόσθετα, στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις κατάρτισης, τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, για συγκεκριμένες ειδικότητες όπως αρτοποιοί, με επίκεντρο τις ψηφιακές δεξιότητες για έναν στοχευμένο αριθμό ανέργων.
Το επίδομα κατάρτισης για τους συμμετέχοντες ορίζεται σε 5 ευρώ ανά ώρα. Επομένως, ανάλογα με τις ώρες που θα διαρκέσει κάθε καταρτιστική δράση, οι άνεργοι θα αμείβονται αντίστοιχα. Για παράδειγμα, αν ένα πρόγραμμα διαρκεί 80 ώρες, ο άνεργος θα λάβει 400 ευρώ, ενώ για 200 ώρες, η αμοιβή θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.
Οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Μητρώο Ωφελούμενων για κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες πρέπει να πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις:
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της Δ.Υ.Π.Α., ανεξαρτήτως του αν λαμβάνουν ή όχι επίδομα ανεργίας.
- Να είναι ηλικίας άνω των 18 ετών.
- Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως ορίζεται από το Π.Δ. 739/13.8.1980 (ΦΕΚ 184 Α) που αφορά την υποχρεωτική φοίτηση στο Γυμνάσιο.
Επιπλέον των βασικών προϋποθέσεων, οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να συμμορφώνονται και με τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Να μην έχουν συμμετάσχει σε άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, όπως η Δράση 16913 «Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
β. Να μην παρακολουθούν ή να μην έχουν παρακολουθήσει κατά τα τελευταία δύο έτη πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο πριν από τη δημοσίευση της παρούσας Πρόσκλησης.
γ. Να μην παρακολουθούν ή να μην παρακολουθήσουν κανένα άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που επιδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο συμπίπτει χρονικά, εν όλω ή εν μέρει, με το πρόγραμμα για το οποίο υποβάλλουν αίτηση.
Ενδέχεται επίσης κάθε πρόγραμμα κατάρτισης να θέτει επιπρόσθετες απαιτήσεις για τη συμμετοχή, όπως γνώση αγγλικής γλώσσας ή συγκεκριμένο εκπαιδευτικό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: