Εκλογές στα Σκόπια: «Στον αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών;
"Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες"
Μεγάλη νίκη σημείωσε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO- DPMNE τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η νίκη και η επακόλουθη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα αυτό θα σηματοδοτήσει και αλλαγή στην διεθνή πορεία της χώρας.
Το αποτέλεσμα αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τη μακροχρόνια φιλοδοξία της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις σχέσεις της με τη γειτονική Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπως αναφέρει το politico.eu
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η χώρα κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία – αυτή των Πρεσπών – αλλάζοντας το όνομα και το σύνταγμά της και τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα. Η συμφωνία επέτρεψε στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2020.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, απαιτώντας την τροποποίηση του συντάγματός της για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα της χώρας
Η συμφωνία είναι ακόμα δυνατή;
Οι συνταγματικές αλλαγές που επιδιώκει η Βουλγαρία απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία δεν θα έχει καμία κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Παρά τη σκληρή ρητορική, υπάρχουν ελπίδες ότι αυτό μπορεί να μειωθεί μετά τις εκλογές.
«Υπάρχει πολλή πολιτικοποίηση γύρω από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων, όπως συνέβη το 2018 όταν η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα επρόκειτο να εφαρμοστεί μέσω συνταγματικής αλλαγής», δήλωσε ο Dimitar Bechev, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Europe.
«Στον αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι – ηγέτης του VMRO-DPMNE – έχει υποστηρίξει προεκλογικά το τέλος της συναίνεσης στον διάλογο με την ΕΕ.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου IDSCS στα Σκόπια, «οι έρευνες δείχνουν πως η μεγαλύτερη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας θεωρείται η Βουλγαρία», με αποτέλεσμα το VMRO να προσπαθεί να επιδείξει προεκλογικά ακόμη μεγαλύτερη προκλητικότητα και εχθρότητα προς τη Σόφια – κάτι που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Αντίστοιχη προκλητικότητα, ωστόσο, εκδηλώνεται και απέναντι στην Ελλάδα
Πρόσφατα – κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate που είχε με τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι – ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ερωτηθείς για το πώς θα κατονομάζει τη χώρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ως εξής:
«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».
Διαβάστε επίσης: Προσλήψεις στα Δικαστήρια: Πότε οι αιτήσεις (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)