Appodixi: Ανοίγει η πλατφόρμα για καταγγελίες με αμοιβή έως 3.000 ευρώ
Η διαδικασία για την πληρωμή
Ενεργοποιείται το προσεχές διάστημα η πλατφόρμα Appodixi της ΑΑΔΕ και ειδικότερα οι αποζημιώσεις έως 3.000 ευρώ με καταγγελίες για «μαιμού» αποδείξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 165.000 καταγγελίες, από τις οποίες οι 75.000 είναι επώνυμες και οι 90.000 ανώνυμες.
Έως τις 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ
Η πληρωμή για όσους καταγγείλουν «μαϊμού» αποδείξεις στο Appodixi
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις για χρηματική επιβράβευση όσων καταγγείλουν επώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Τα ποσά που θα εισπράξουν χιλιάδες πολίτες κυμαίνονται από 100 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 3.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, χωρίς ωστόσο να μπορεί να είναι μικρότερη των 100 και μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά είναι και αφορολόγητα, αλλά και ακατάσχετα ταυτόχρονα.
Διαθέσιμo σε Google Play Store και AppStore
Τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους έχουν πλέον οι πολίτες με την εφαρμογή Appodixi. Το app είναι πλέον διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό iOS).
Ο καταναλωτής, αφού κατεβάσει την εφαρμογή, θα σκανάρει το QR code της απόδειξης και τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.
H διαδικασία
Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:
Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλαδή τον αριθμό της ταμειακής, τον ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη.
Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.
Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
- Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
- Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
- Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
- Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες: ελληνικά και αγγλικά.
Διαβάστε επίσης: