Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2024
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Ζωσιμάς, Θεωνάς, Πλάτων
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου 2024.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Πέμπτη 4 Απριλίου, είναι:
- Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλεώ
- Ζωσιμά και Πλάτωνος
- Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης
Γιορτάζουν τα ονόματα: Ζωσιμάς, Θεωνάς, Πλάτων.
Οι Άγιοι:
Όσιος Γεώργιος ο “ἐν Μαλεῷ”
Ο Όσιος Γεώργιος, ο μέγας αυτός θεοφόρος πατέρας, από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε ολόψυχα τον Κύριο υμών Ιησού Χριστό και αφιερώθηκε σ’ αυτόν. Οι γονείς του ήθελαν να τον νυμφεύσουν, αλλά ο ευλογημένος αυτός Όσιος, ούτε καν λόγο δεν δέχθηκε ν’ ακούσει σχετικά μ’ αυτό, αλλά ενδύθηκε το θείο και αγγελικό Σχήμα του Μοναχού. Έτσι επιδόθηκε μ’ όλη τη δύναμή του σε κάθε είδους άσκηση και εγκράτεια, νηστεία και σκληραγωγία, προσευχή, δάκρυα, μελέτη των θείων Γραφών και κάθε άλλη αρετή, προκειμένου να ευαρεστήσει τον Θεό.
Οι σκληροί αυτοί αγώνες του είχαν ως αποτέλεσμα να προστρέχουν πολλοί χριστιανοί προς αυτόν να νουθετούνται και να φωτίζονται. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέστρεφαν δια της μετανοίας στον Χριστό, αφού πρώτα είχαν επισκεφθεί τον Άγιο.
Βλέποντας, όμως, ο Όσιος, ότι έρχονταν προς αυτόν πολύ πλήθος ανθρώπων και δεν τον άφηναν ήσυχο για να προσευχηθεί, έφυγε και πήγε στο όρος Μαλεός στη Νότια Λακωνία και ησύχαζε σ’ αυτό. Αλλά και εκεί συγκεντρώθηκε πλήθος μοναχών, τους οποίους ο Όσιος καθοδηγούσε στην προσευχή και στην άσκηση. Μάλιστα έδινε στον καθένα χωριστά τον όρο και τον κανόνα τον οποίο έπρεπε να επιτελεί.
Ο Γεώργιος προόδευσε τόσο πολύ στην αρετή, ώστε έγινε ξακουστός και θαυμαστός στους άρχοντες, ακόμα και στους Βασιλείς, προς τους οποίους έγραψε πολλές αξιόλογες επιστολές. Όσες φορές ρωτήθηκε απ’ αυτούς με επιστολές για διάφορα θέματα, τους απαντούσε με συμβουλευτικές επιστολές, νουθετώντας και προτρέποντάς τους να κυβερνούν τον λαό του Θεού, έχοντας ως βάση την αγαθότητα και την ελεημοσύνη.
Προείπε, δε ο Όσιος, και το τέλος της επιγείου ζωής του, τρία χρόνια πριν και προετοίμασε με συμβουλές και νουθεσίες αυτούς που τον περιέβαλαν. Όταν αρρώστησε κάλεσε κοντά του όλους αυτούς που βρίσκονταν στο όρος Μαλεόν και αφού τους δίδαξε να ερμηνεύουν σωστά τα αρμόδια προς σωτηρία και ευαρέστηση του Θεού, μετέστη προς τον Κύριον, τον οποίο από την βρεφική του ηλικία αγάπησε με πάθος.
Η μνήμη του Οσίου Γεωργίου του “εν Μαλεώ”, τιμάται από την Εκκλησία μας στις 4 Απριλίου.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’
Ὡς θεῖον γεώργιον, δικαιοσύνης καρπούς, πλουσίως ἐξήνεγκας, δι’ ἐνάρετου ζωῆς, Γεώργιε Ὅσιε· σὺ γὰρ καθάπερ φοῖνιξ, ἐν ἀσκήσει βλαστήσας, τρέφεις τῇ δωρεᾷ σου, τὴν Χριστοῦ Ἐκκλησίαν· ὅθεν ἀεὶ εὐχαρίστως, τιμᾷ τὴν μνήμην σου.
Όσιος Ζωσιμάς
Έζησε στους χρόνους του αυτοκράτορος Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.). Σύμφωνα με τον βιογράφο του Άγιο Σωφρόνιο, Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων, αφιερώθηκε στον Θεό από παιδί και ασκήθηκε σε όλα τα είδη των αρετών. Περιήλθε περί τους χίλιους διακρινόμενους για την αρετή τους ασκητές, για να διδαχτεί από την αρετή και την σοφία τους και εγκαταβίωσε σε μοναστήρι της Παλαιστίνης. Πόθος του ήταν να υποτάξει τη σάρκα στο πνεύμα. Έκανε υπακοή στους γέροντες της Μονής και με μεγάλη χαρά εφάρμοζε όσους κανόνες και είδη ασκήσεως του έδιναν. Η τροφή του ήταν λιτή και την εξοικονομούσε κάνοντας εργόχειρο. Η μεγαλύτερη ασχολία του ήταν η ψαλμωδία και η μελέτη των Θείων Γραφών. Πολλές φορές ο Όσιος είχε αξιωθεί να δει οράματα, σύμφωνα και με τον λόγο του Κυρίου «Μακάριοι οἱ καθαροὶ τὴ καρδία, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται». Με τους πνευματικούς του αγώνες έφθασε σε ύψη αρετής, σοφίας εγκράτειας και αγιότητος. Έτσι σιγά σιγά η φήμη της αγιότητός του έφθασε παντού και πολλοί μοναχοί από γειτονικά και μακρινά μοναστήρια τον επισκέπτονταν, για να τον συμβουλευτούν και να ωφεληθούν πνευματικά από τις διδαχές του. Σε αυτό το μοναστήρι ο Άγιος Ζωσιμάς διήλθε με όλες του τις δυνάμεις τον ασκητικό βίο μέχρι τον πεντηκοστό τρίτο χρόνο της ηλικίας του. Αγαπούσε όμως την ερημική και ησυχαστική ζωή. Θέλοντας να αγωνιστεί περισσότερο πνευματικά, απεφάσισε να εγκατασταθεί στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί αφιερώθηκε στην αυστηρή άσκηση και νηστεία. Η πύλη του μοναστηριού έμενε πάντα κλειστή, για να μπορούν οι μοναχοί να προσεύχονται και να ασκούνται απερίσπαστοι. Άνοιγε μόνο όταν κάποιος μοναχός είχε μεγάλη ανάγκη να εξέλθει της μονής, αλλά αυτό ήταν σπάνιο γιατί το μοναστήρι ήταν έρημο και η περιοχή άγνωστη και δύσκολη στο πέρασμά της. Κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Όσιος Ζωσιμάς αναχωρούσε για την έρημο, όπου κατ’ ευδοκίαν του Θεού συνάντησε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία στην οποία μετέδωσε τα άχραντα μυστήρια και εκήδευσε. Ο Όσιος Ζωσιμάς κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας.
Απολυτίκιον Ήχος γ’. Θάμβους πέπλησαι, ότε κατείδες, την θεόφρονα, σεμνήν Μαρίαν, εν ερήμω Ζωσιμά ώσπερ άγγελον, διακονήσας δε ταύτη θερμότατα, της άνω δόξης ομού ηξιώθητε, μεθ’ ης πρέσβευε, Κυρίω τω Παντοκράτορι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Άγιος Θεωνάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης
Ο άγιος Θεωνάς γεννήθηκε πιθανόν στο δεύτερο μισό του 15ου αι. Νέος πήγε στο Άγιο Όρος, όπου ασκήτευσε αρχικά στη Μονή Παντοκράτορος. Αναζητώντας περισσότερη ησυχία έφυγε από τη Μονή και έγινε υποτακτικός του Γέροντος Ιακώβου, ο οποίος ζούσε σε ένα κελλί κοντά στη Μονή Ιβήρων. Μαζί του αναχώρησε από το Άγιο Όρος, μετά από θεία παρότρυνση, και πήγε σε ένα κάστρο ονομαζόμενο Πέτρα και από εκεί στα Μετέωρα και στη συνέχεια στη Μονή Προδρόμου Τριχωνίδος. Η δράση του Γέροντος Ιακώβου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσε την οργή των Τούρκων. Έτσι τον συνέλαβαν, τον φυλάκισαν και τον οδήγησαν στο μαρτύριο (1520). Προ του μαρτυρίου του είχε ορίσει ως διάδοχό του τον Θεωνά και είχε προφητεύσει την επιστροφή των μοναχών του στη Θεσσαλονίκη. Μετά το μαρτύριο του αγίου Ιακώβου και άλλων δύο μοναχών της συνοδείας του, του διακόνου Ιακώβου και του μοναχού Διονυσίου, ο Θεωνάς έγινε ηγούμενος της Μονή του Προδρόμου, αλλά σύντομα την εγκατέλειψε με προορισμό το Ἀγιο Όρος. Καθ᾽ οδόν προς το Άγιο Όρος πέρασαν και από τη Σκήτη της Βεροίας, όπου έμειναν για σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας την πορεία του πέρασαν και από τα Βασιλικά (κοντά στη Θεσσαλονίκη), όπου βρήκαν τα ερείπια της Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Ο όσιος παρέμεινε εκεί και ανακαίνισε τη Μονή συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό μοναχών, ώστε να θεωρείται ο δεύτερος κτίτορας της Μονής. Αργότερα, μεταξύ των ετών 1539 και 1542 έγινε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Απριλίου και στη Μονή της Αγίας Αναστασίας και την Δ´ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.