Νέος Ποινικός Κώδικας: Στη φυλακή ακόμη και για πολεοδομικές παραβάσεις
Πότε τίθεται σε ισχύ, τι προβλέπει για τα αδικήματα - Όλες οι αλλαγές
Πριν από τον Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε στην Βουλή, ο οποίος αυστηροποιεί την «μικρομεσαία» εγκληματικότητα, ωστόσο στοχεύει περισσότερο στην κοινωφελή εργασία και τα πρόστιμα παρά στην φυλάκιση και τη στέρηση ελευθερίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο του νόμου, η ισχύς σχεδόν του συνόλου των διατάξεων ξεκινάει από την 1η Μάϊου, ορισμένες εφαρμόζονται από 1η Ιουλίου, ενώ κάποια άρθρα του αρχίζουν να ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Αναχαίτιση» της ατιμωρησίας στους «μικροεγκληματίες»
Πλημμελήματα -Πότε μπαίνεις φυλακή
Οι ποινές φυλάκισης έως ένα έτος θα μπορούν να αναστέλλονται, αν οι αμετάκλητες καταδίκες -εφόσον υπάρχουν στο ποινικό μητρώο – δεν υπερβαίνουν το ένα έτος. Οι ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους και μέχρι δύο έτη θα εκτίονται πρωτίστως με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής. Δηλαδή της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Αντίθετα, οι ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη θα μπορούν να εκτίονται μερικώς σε σωφρονιστικό κατάστημα (από έναν έως έξι μήνες) και το υπόλοιπο της ποινής να αναστέλλεται.
- Για αδικήματα, όπως π.χ. φορολογικές παραβάσεις, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, σωματική βλάβη τρίτων, υγειονομικές παραβάσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν και επαπειλείται φυλάκιση για μέρος της ποινής.
Ποινές έως 1 έτος
Σε αδικήματα με ποινή έως ένα έτος η αναστολή θεωρείται σχεδόν υποχρεωτική, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι το αδίκημα της επανειλημμένης εξύβρισης.
Ποινές έως 3 έτη
Αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση έως τρία χρόνια, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση της φυλάκισης. Η διάρκεια δεν μπορεί να είναι κατώτερη του ενός μηνός, αλλά ούτε και ανώτερη των έξι μηνών, ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο της ποινής θα επέρχεται αναστολή εκτέλεσής της.
Παράδειγμα: Αν κάποιος καταδικαστεί για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, μπορεί όντως να μπει φυλακή. Οι νέες ποινές αφορούν ακόμη και στους καταστηματάρχες, (πχ για παράνομα τραπεζοκαθίσματα) γι αυτό και ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει πως αυτού του είδους τα πλημμελήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «έγκλημα» ενώ επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την μικρο-οικονομία
Φυλακή από 3 έως 5 έτη
Αν κάποιος καταδικαστεί από 3 έως 5 έτη φυλακή το δικαστήριο διατάζει την πραγματική έκτιση της ποινής εντός σωφρονιστικού καταστήματος!
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα
α) της πραγματικής έκτισης μέρους της ποινής, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 1/5 ούτε ανώτερη των 2/5,
β) την αναστολή του υπολοίπου της ποινής.
Κοινώς, αν η ποινή είναι 3 έως 5 έτη σίγουρα ο τιμωρηθείς περνάει το κατώφλι της φυλακής, έστω και για μικρό διάστημα. Τα «εγκλήματα» αφορούν ακόμη και σε πολεοδομικές διατάξεις κατά την ανέγερση οικοδομής ή μετατρέψουν τον χώρο της πιλοτής πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας σε κατοικήσιμο χώρο ή διαπράξουν τα αδικήματα της συμμορίας, της πλαστογραφίας, της απάτης, της κλοπής, του εμπρησμού κ.λπ.
Κακουργήματα
Το ανώτατο όριο κάθειρξης για τα κακουργήματα αυξήθηκε από τα 15 στα 20 έτη.
Την ίδια στιγμή αυξήθηκε στα 25 έτη (από τα 20) το όριο του αδικήματος της κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων, ενώ επί συρροής πλημμελημάτων αυξήθηκε η ποινή στα 10 από τα 8 έτη που ήταν έως τώρα. Αφορά κυρίως σε κακουργήματα ναρκωτικών, υποθέσεις λαθρεμπορίας ή διακίνησης. Ανάμεσα στα κακουργήματα συγκαταλέγεται και αυτό του εμπρησμού (όπως πχ η φονική πυρκαγιά στο Μάτι) κι έτσι από εδώ και στο εξής οι εμπρηστές θα τιμωρούνται με
- κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή,
- με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή, αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
- με κάθειρξη τουλάχιστον 10 έτη και χρηματική ποινή, αν προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή υπήρξε βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή υπήρξε ευρεία ρύπανση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, και
- με ισόβια κάθειρξη, αν υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Φυλακή και στους επικίνδυνους οδηγούς
Οι κόντρες, οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη η οποία προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο, θα τιμωρείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη θα αντιμετωπίζεται ως ειδικότερο αδίκημα, με αποτέλεσμα να τιμωρείται ο δράστης που πέρασε με κόκκινο με ποινές οι οποίες είναι:
α) φυλάκιση έως 3 έτη, αν υπάρξει κίνδυνος σε ξένα πράγματα-αντικείμενα,
β) φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αν υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή,
γ) κάθειρξη έως 10 έτη, αν υπάρξει βαριά σωματική βλάβη ή προκληθεί σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δ) κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν επέλθει θάνατος ανθρώπου. Και το βασικότερο, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως το τραγικό περιστατικό (13 Απριλίου του 2003) με το λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και συγκρούστηκε στο ύψος των Τεμπών με φορτηγό όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και τραυματίστηκαν 35, τότε στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Κατά συνέπεια, είναι φανερό ότι αν κάποιος δεν τηρήσει τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς που προβλέπει ο ΚΟΚ, κινδυνεύει να μπει στη φυλακή.
Διαβάστε επίσης: