Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον: Καμία περίπτωση εισβολής σε Πολωνία, Λετονία
Η ήττα της Ρωσίας είναι «αδύνατη»
Τις ρωσικές θέσεις για την εισβολή στην Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο δυτικό κοινό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία δίωρη συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο, Tucker Carlson.
Μεταξύ άλλων ο Πούτιν είπε ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανού δημοσιογράφου της WSJ, που κρατείται από πέρυσι στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ μίλησε για τους προέδρους των ΗΠΑ και τη CIA.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ηγέτης συναντά δυτικό δημοσιογράφο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.
Ο Πούτιν είπε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση του 32χρονου Γκέρσκοβιτς «αν οι εταίροι μας λάβουν αμοιβαία μέτρα», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι περιμένει μία ανταλλαγή κρατουμένων. «Οι ειδικές υπηρεσίες είναι σε επαφή μεταξύ τους. Μιλούν… Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, συνελήφθη στην πόλη Αικατερίνμπουργκ, περίπου 1.600 χιλιόμετρα (1.000 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, στις 29 Μαρτίου του περασμένου έτους. Τον Ιανουάριο, η Ρωσία παρέτεινε και πάλι την προφυλάκισή του μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Όμως ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι ο κ. Γκέρσκοβιτς, ο οποίος δεν έχει ακόμη δικαστεί, είχε λάβει απόρρητες πληροφορίες, πρόσθεσε πως σε μία ανταλλαγή κρατούμενων η Ρωσία θα ζητούσε την απελεύθερωση ενός ατόμου, που «λόγω πατριωτικών συναισθημάτων, εξολόθρευσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Καύκασο». Αναφερόταν προφανώς στον Βάντιμ Κρασίκοφ, εκτελεστή της FSB, που βρίσκεται σήμερα στη φυλακή στη Γερμανία, αφού σκότωσε έναν Γεωργιανό στρατιωτικό σε ένα πάρκο του Βερολίνου το 2019.
Η συνέντευξη, διάρκειας δύο και πλέον ωρών, γυρίστηκε στη Μόσχα την Τρίτη.
Ξεκίνησε με μια ερώτηση σχετικά με τον λόγο που ο κ. Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. «Πείτε μας, πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χτυπήσουν τη Ρωσία έτσι ξαφνικά», ρώτησε ο Carlson. «Δεν είναι ότι η Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες, επρόκειτο να εξαπολύσουν ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν μέσω μεταφραστή. «Δεν το είπα αυτό. Κάνουμε talk show ή σοβαρή συζήτηση;».
Στη συνέχεια, ο κ. Πούτιν μίλησε εκτενώς – περισσότερο από μισή ώρα – για την ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης, ξεκινώντας από την ίδρυση του ρωσικού κράτους τον 9ο αιώνα και προχωρώντας στην ιστορία της Ουκρανίας, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την επέκταση του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία «είναι γεμάτη νεοναζί» και υπογράμμισε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έγινε γιατί η Μόσχα «απλώς απαντούσε σε απειλές για την εθνική της ασφάλεια».
Κληθείς να εξηγήσει ποια ήταν η αποφασιστική στιγμή που αποφάσισε να ξεκινήσει την επίθεσή του, ο Πούτιν απάντησε «αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία» – αναφερόμενος στην απομάκρυνση του προκατόχου του Ζελένσκι Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014. «Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA» είπε ο Ρώσός πρόεδρος κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στη χώρα. «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς, αυτό μπορούσε να καταστρέψει και την ίδια τη Ρωσία ενώ δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς», τόνισε μεταξύ άλλων.
Εκτός συζήτησης η εισβολή σε άλλη χώρα
Ο Πούτιν επέμεινε ακόμη ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα συμφέρον να εισβάλει στην Πολωνία, τη Λετονία ή άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «απολύτως εκτός συζήτησης».
Η σχέση του με τους Αμερικανούς προέδρους
Ο Ρώσος ηγέτης συζήτησε επίσης τη σχέση του με τους Αμερικανούς προέδρους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είχε μια «πολύ καλή σχέση» με τον Τζορτζ Μπους, ενώ πρόσθεσε πως είχε μία τέτοια προσωπική σχέση και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου. Είχα πολύ καλή σχέση με τον Μπους ας πούμε. Ξέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παρουσίαζαν ως ένα είδος χωριάτη που δεν καταλαβαίνει πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει ».
Συνέχισε ότι είχε μια παρόμοια θερμή σχέση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για την προσωπικότητα του ηγέτη. Πρόκειται για τη νοοτροπία των ελίτ. Αν η ιδέα της κυριαρχίας με οποιοδήποτε κόστος, βασισμένη και σε δυναμικές ενέργειες κυριαρχήσει στην αμερικανική κοινωνία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Μόνο χειρότερα θα γίνει». Ο Πούτιν είπε ότι δεν θυμάται την τελευταία φορά που μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η Δύση φοβάται την Κίνα
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Δύση φοβάται περισσότερο μία ισχυρή Κίνα, παρά μία ισχυρή Ρωσία, «Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από ότι φοβάται μια ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Και η οικονομία της αναπτύσσεται 5% ετησίως», ανέφερε.
Η CIA πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream
Όταν ρωτήθηκε εάν ξέρει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream ο Ρώσος ηγέτης απάντησε γελώντας: «Σίγουρα». Ο Tucker Carlson χαριτολογώντας απάντησε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα, με τον Πούτιν να συνεχίζει: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».
«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, δείτε ποιος έχει συμφέρον», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που έχει συμφέρον, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη» σημείωσε.
Πριν από τη συνέντευξη, ο Carlson είπε ότι «ούτε ένας δυτικός δημοσιογράφος δεν μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από τον Πούτιν από το 2022. Κάτι που ωστόσο δεν ισχύει. Αμέτρητοι ρεπόρτερ από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του συντάκτη του BBC στη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, έχουν στείλει στο Κρεμλίνο επανειλημμένες αιτήσεις για συνεντεύξεις. Όλα τα αιτήματα του BBC αγνοήθηκαν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το αναγνώρισε, λέγοντας στο BBC: “Ο κ. Κάρλσον δεν έχει δίκιο και δεν μπορούσε να το γνωρίζει αυτό. Λαμβάνουμε πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις με τον πρόεδρο”.
Διαβάστε επίσης: