15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου: Όλη η αλήθεια
Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Έλληνα μαθητή 15 ετών, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια της Αθήνας.
Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκτεταμένων ταραχών, συγκρούσεων και διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη την ελληνική επικράτεια, που χαρακτηρίστηκαν και ως Δεκεμβριανά του 2008. Η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τιμάται κάθε χρόνο με πορείες στην επέτειο της δολοφονίας του, ενώ φέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το τραγικό συμβάν.
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Η μοιραία νύχτα του Δεκέμβρη και οι πρώτες αντιδράσεις
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου 6 του Δεκεμβρίου 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας φίλων του 15χρονου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.
Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.
Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, που απασχολεί έκτοτε τις αρχές και τη δημοσιότητα με την αναρχική του δράση.
Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές.
Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Σύμφωνα με τον Τύπο, ο νεαρός Γρηγορόπουλος ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών, κάτοικος Παλαιού Ψυχικού και μαθητής ιδιωτικών σχολείων (Σχολή Μοραΐτη, Λύκειο «Ώθηση»).
Αμέσως μετά, οι δυο ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς. Είναι και το σενάριο που διακινεί η αστυνομία τις πρώτες ώρες.
Στις ανακοινώσεις της κάνει λόγο για τον εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε το θάνατο του νεαρού παιδιού. Οι δυο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη των οποίων ανήκαν.
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Οι πρώτες αντιδράσεις και η αρχή των “Δεκεμβριανών”
Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε αρχικά από την Indymedia της Αθήνας, έπειτα από τη διασταύρωση πληροφοριών από αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί η είδηση επακριβώς.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα «εξοστρακίστηκε», κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα.
Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς.
Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο δολοφονημένος νεαρός και απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Κατά το διάστημα 7 – 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα.
Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.
Η δολοφονία Γρηγορόπουλου, είχε αντίκτυπο και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς με την επιβεβαίωση του περιστατικού, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα τη διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.
Λίγο αργότερα οι εμπλεκόμενοι φρουροί προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ ορίστηκαν άμεσα τρεις εισαγγελείς προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού.
Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε, και στο συνάδελφό του άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Οι δύο ειδικοί φρουροί παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Ομόθυμη ήταν η καταδίκη του περιστατικού από την πολιτεία, ενώ συλλυπητήριες επιστολές απέστειλε στην οικογένεια του θύματος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το συμβάν «τραύμα στο κράτος δικαίου» της Ελλάδος.
Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Το Δεκέμβριο του 2023, συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, με τις καθιερωμένες μαθητικές, φοιτητικές και συλλογικές πορείες, στο Σύνταγμα, προς τιμήν του δολοφονημένου 15χρονου.
Αρχικά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.«Το αίμα δεν γίνεται νερό», «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» ανέγραφαν ορισμένα από τα πανό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Μετά το τέλος της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα αγνώστων προκάλεσε φθορές στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια, όπου κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα και εκδοτήρια εισιτηρίων.
Πορεία πραγματοποίησαν μαθητές, μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί μέσω των οδών Εγνατίας και Ίωνος Δραγούμη κινήθηκαν προς το ΥΜΑΘ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.
Δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν σε επιφυλακή και η τροχαία διευκόλυνε τους οδηγούς, καθώς από το πρωί εφαρμόζονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αυξημένα θα είναι τα αστυνομικά μέτρα και ευρύτερες οι παρεμβάσεις στην κυκλοφορία (διακοπές – εκτροπές), για την πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, με σημείο εκκίνησης και πάλι την Καμάρα.
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Η δίκη – Που είναι σήμερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
Τον Ιούνιο του 2009 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε με βούλευμά του την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου των δύο ειδικών φρουρών. Ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε το μαθητή παραπέμπεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ ο συνάδελφός του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών καταλογίζονταν στον μεν πρώτο ειδικό φρουρό «ενσυνείδητη αδιαφορία» και πως προέβλεψε τις συνέπειες των πυροβολισμών και ότι σκοπεύοντας προς τους συγκεντρωμένους «επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου», ενώ για τον δεύτερο κατηγορούμενο «η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία», καθώς δεν απέτρεψε τον συνάδελφό του και ταυτόχρονα συμμετείχε «στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων» επιδεικνύοντας ταυτόχρονα «χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».
Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη.
Μετά από ενστάσεις φορέων τις πόλης της Χαλκίδας, για τον φόβο επεισοδίων, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και η ημερομηνία της δίκης για τις 20 Ιανουαρίου 2010.
Η πλευρά του Αλ. Γρηγορόπουλου κατέθεσε δύο φορές αίτηση για μεταφορά της δίκης σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε και τις δύο φορές το αίτημα, κάτι που οδήγησε την πλευρά Γρηγορόπουλου να στραφεί προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Τελικά, η δίκη ξεκίνησε στην Άμφισσα τις 20 Ιανουαρίου 2010, με τις πλευρές να ζητούν ολιγοήμερη αναβολή. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε πορεία στην πόλη της Άμφισσας, έξω από τα δικαστήρια.
Η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, συνεχίστηκε στις 22 Ιανουαρίου, με τους δύο κατηγορούμενους να δηλώνουν αθώοι.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, κατά το οποίο η οικογένεια του θύματος θα μπορούσε να στραφεί αν το επιθυμεί, με την πολιτική αγωγή να εκφράζει την θέση πως η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών, καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.
Που είναι σήμερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο άνθρωπος ο οποίος καταδικάστηκε για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, είναι, πάντως, ελεύθερος από τον Ιούνιο του 2022.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, του αναγνώρισε (με ψήφους 4-3) το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Κορκονέας έλαβε ελαφρυντικό στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να βρεθεί εκτός φυλακής.
Ωστόσο, ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, οδηγώντας την υπόθεση πίσω στο ΜΟΕ Λαμίας, προκειμένου να συζητηθεί ξανά το ελαφρυντικό.
Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν σπάσει τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κοροκονέα, ο οποίος βρέθηκε εκτός φυλακής, μέχρι και σήμερα, έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Για αρκετό διάστημα κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη, τώρα είναι άγνωστο που διαμένει, με την οικογένειά του.
H επανάληψη της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και είχε διακοπεί δύο φορές, όπως είχε καταγράψει η ιστοσελίδα LamiaReport, με επεισοδιακό τρόπο εξαιτίας αρχικά της μη κλήτευσης της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου και του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής να παρίσταται στη διαδικασία.
Το Εφετείο της Λαμίας ήταν τότε για μία ακόμη φορά ήταν γεμάτο αστυνομικούς, για τη μεταφορά του Κορκονέα από και προς το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.
Οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν πολλές, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασία η πρόεδρος της έδρας, κ. Βαρβάρα Πάπαρη, απέκλεισε τους συνηγόρους της οικογένειας, Νίκο Κωνσταντόπουλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου.