Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα
Ποιες οι προϋποθέσεις και τα δίδακτρα
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που αναμένεται να κάνουν «ποδαρικό» στη χώρα μας το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του, καθώς κατατίθεται προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή.
Δίδακτρα και υποτροφίες
Ο ίδιος αναφέρθηκε στον καθορισμό διδάκτρων, τα οποία όπως διεμήνυσε θα τα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια αλλά με παράλληλο έλεγχο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έκανε δε λόγο για τις υποτροφίες, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρχει ελάχιστος αριθμός υποτροφιών. Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνουν πολλές υποτροφίες είτε ολικές είτε μερικές. Τα παραρτήματα εδώ θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τη λογική των μητρικών πανεπιστημίων».
Επίσης, τόνισε πως «τα κριτήρια λειτουργίας των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα ιδρυθούν ως παραρτήματα μεγάλων και καταξιωμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού σε συνεργασία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, θα είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη».
Δείτε επίσης: «Ιστορική μεταρρύθμιση τα μη κρατικά ΑΕΙ»
«Καλώ όλους να εξετάσουν και να συγκρίνουν τα αντίστοιχα κριτήρια των άλλων χωρών και θα διαπιστώσουν από μόνοι τους του λόγου το αληθές», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ως λόγους για αυτήν την εξέλιξη «το γεγονός πως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν ισχύει αυτή η τάξη πραγμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την προοπτική να αναστρέψουμε το brain drain τόσο εκπαιδευτικά όσο και οικονομικά και την τεράστια ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, όπως η Κύπρος, με τεράστιες ωφέλειες για την εκπαίδευση, την κοινωνική κινητικότητα και την οικονομία».
Προτεραιότητα τα Δημόσια ΑΕΙ
Ο υπουργός Παιδείας επέμεινε στην προτεραιότητα του δημοσίου πανεπιστημίου στην κυβερνητική λογική και διευκρίνισε: «Θα δείτε από το σώμα του νομοσχεδίου μόλις τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πως το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στα δημόσια ιδρύματα, επειδή εκεί ρίχνουμε κυρίως το βάρος μας, τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από τις θεσμικές τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει στη σύγχρονη εποχή το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο. Επιχορηγούμε τα δημόσια ΑΕΙ με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ -θα έλεγα έναν δεύτερο προϋπολογισμό- και ταυτόχρονα λύνουμε όλες τις θεσμικές ανορθογραφίες που τα κρατούν δέσμια, επειδή θέλουμε ένα ελεύθερο δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο ελεύθερο από τη γραφειοκρατία που το κρατάει δέσμιο και ταυτόχρονα επιδιώκουμε τη διεθνοποίησή του μέσα από μια σειρά συνεργασιών.
Το Yale στην Ελλάδα
Για τον κ. Πιερρακάκη, η δυνατότητα ξένων πανεπιστημίων να ιδρύουν στην Ελλάδα τμήματα μεταπτυχιακών ή προπτυχιακών σπουδών είναι «κοινωνικό αίτημα μετά από χρόνια απομόνωσης» και ταυτόχρονα «θα συνδεθεί με τις πλέον αυστηρές προϋποθέσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία τους με επιβλέπουσα Αρχή την ανεξάρτητη Αρχή για τη Δημόσια Εκπαίδευση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να θέτει η ίδια όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας αυξημένους σε σχέση με αυτές που έχει τυχόν υιοθετήσει η αντίστοιχη Αρχή της χώρας προέλευσης του ξένου ιδρύματος. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως τα ξένα πανεπιστήμια που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με δημόσια ελληνικά παίζουν το αναμφισβήτητο κύρος τους σε αυτήν τη συνεργασία».
Με τουλάχιστον τρεις σχολές και 30 καθηγητές με διδακτορικό και δημοσιεύσεις, αλλά και τις αντίστοιχες βασικές κτηριακές υποδομές -δεν μπορεί ένα ξένο ΑΕΙ να στεγάζεται σε έναν όροφο- δημιουργούμε το αυστηρότερο πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ και σε επίπεδο υποδομών, συμπλήρωσε ο υπουργός. «Το Yale θα έρθει στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με ένα δημόσιο ίδρυμα και να ιδρύσει το παράρτημά του, αυτό να είναι ξεκάθαρο» κατέληξε.
«Ετοιμοπόλεμη» η ΚΝΕ για αντιδράσεις
Έντονες αντιδράσεις ετοιμάζει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος (ΚΝΕ) με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» που παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο.
Διαβάστε επίσης: