Π. Μαρινάκης: Ήταν ξεκάθαρο ότι θα συζητηθεί η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
"Δεν είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να ερμηνεύσει την απρεπή και αδικαιολόγητη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού"
“Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν γνωστό ότι θα συζητηθεί και ότι θα ακουστεί η θέση μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Αntena, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ήταν γνωστό ότι θα συζητηθεί και ότι θα ακουστεί η θέση μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ χαρακτήρισε “ανακριβή” τα όσα ισχυρίστηκε η βρετανική πλευρά. “Προφανώς το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα οικονομικά ζητήματα, τα θέματα των επενδύσεων, τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, όμως προφανώς η ελληνική πλευρά, όπως κάνει κάθε φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός και μάλιστα με έναν τρόπο που έχει καταστήσει το θέμα πάλι στην ατζέντα με πολύ δυνατή αποτύπωση των δικών μας θέσεων για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν γνωστό στην άλλη πλευρά” προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Αναφερόμενος στο εάν οι Βρετανοί είχαν ζητήσει να “κρατηθεί χαμηλά το θέμα” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “δεν τίθεται καμία συζήτηση μη προβολής των διαρκών, των πάγιων ελληνικών θέσεων. Γιατί μιλάμε για μια πολύ σημαντική ελληνική θέση. Είναι κάποια πράγματα, που δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση”.
«Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές οι θέσεις όταν δεν σου αρέσουν, ενοχλούν»
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο δημοσίευμα που περιλαμβάνει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του βρετανικού μουσείου. “Θα σας πω δύο πολύ σημαντικά στοιχεία γιατί σίγουρα ήταν μια απρεπής κίνηση που αναγνωρίζεται. Το ένα είναι αυτό που λέτε, η δημοσκόπηση στο κοινό στη Μεγάλη Βρετανία, που το 66% είναι κατά αυτής της απόφασης του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και μόνο το 11% είναι υπέρ. Υπάρχει και μια άλλη πολύ σημαντική είδηση. Σύμφωνα με αυτά που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, ο εκπρόσωπος του βρετανικού Μουσείου λέει σήμερα ξεκάθαρα ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των γλυπτών και μάλιστα είναι εποικοδομητικές. Αυτό, για να υπάρχει ένα δια ταύτα στη συζήτηση, γιατί, όπως σωστά είπατε στην προηγηθείσα συζήτηση, είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του βρετανικού Μουσείου. Και νομίζω ο καθ’ ύλην αρμόδιος λέει σήμερα ότι και οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές.
Εμείς δεν θέλουμε να γενικεύσουμε, ούτε να δημιουργήσουμε μια διμερή κρίση και μάλιστα αποτυπώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών στην επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομολόγου του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κ. Κάμερον. Αποτυπώθηκε η διαφωνία και σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο είπε και στην ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ακύρωση της συνάντησης, όποιος πιστεύει στις θέσεις του δεν φοβάται μέσα σε έναν διάλογο να τις υπερασπιστεί μέσα από τα επιχειρήματά του. Ο διάλογος μόνο καλό κάνει.
Ούτε δουλειά μας είναι, ούτε θα ήταν θεσμικά σωστό να γίνουμε ερμηνευτές μιας απρεπούς και μιας αδικαιολόγητης- όπως φαίνεται κατά γενική ομολογία και των Ελλήνων και των Βρετανών πολιτών- απόφασης του Βρετανού Πρωθυπουργού. Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές οι θέσεις όταν δεν σου αρέσουν, ενοχλούν. Όμως, νομίζω ότι πολλές φορές στο παρελθόν και ευτυχώς και στο παρόν και στο μέλλον δύο ηγέτες δύο κρατών, που μπορεί να έχουν συμφωνίες, μπορεί και διαφωνίες, και μάλιστα μιλάμε για δύο κράτη που έχουν χρόνια ισχυρούς δεσμούς και θα συνεχίσουν να έχουν, κάθονται στο ίδιο τραπέζι, συμφωνούν σε κάποια, διαφωνούν σε άλλα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι αυτό θα συνέβαινε και σε αυτήν τη συνάντηση. Δεν είμαι εγώ αυτός, ούτε εμείς συνολικά ως Κυβέρνηση, που θα ερμηνεύσουμε μια απόφαση ενός Πρωθυπουργού ενός άλλου κράτους. Εμείς συνεχίζουμε και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας”, κατέληξε.