Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο γιορτάζουν τα ονόματα: Θεόκλητος, Θεοκλήτη, Φιλαρέτη, Φιλάρετος, Αρετή, Φαιναρέτη
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, είναι του Αγίου Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας θαυματουργού, του Προφήτου Ναούμ, του Αγίου Φιλαρέτου ελεήμονος.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Θεόκλητος, Θεοκλήτη, Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα, Φιλαρέτη, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Αρετή, Αρετούσα, Φαιναρέτη.
Οι Άγιοι:
Άγιος Θεόκλητος Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας ο θαυματουργός
Ο Άγιος Θεόκλητος, γεννήθηκε στις αρχές του 9 μ.Χ. αιώνα. Ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν το Καστόρειο, μια κωμόπολη της επαρχίας Λακεδαίμονος. Ο Θεόκλητος από μικρός προτίμησε να ζήσει με το Θεό και να συνδεθεί με τους ηγιασμένους και αφιερωμένους σ’ Αυτόν, δηλαδή τους μοναχούς και ασκητές, ώστε να μάθει και να οικειοποιηθεί τις αρετές τους. Έτσι έγινε μοναχός Κατά τη μοναχική ζωή του, καθάρισε την ψυχή του με τα θεία διδάγματα και τις ολονύχτιες παρακλήσεις. Μάλιστα, παρέδωσε τον εαυτό του σε μακρές και αυστηρές νηστείες, ενώ ταυτόχρονα απομονωμένος από τους ανθρώπους είχε ως συντροφιά του τους αγγέλους και συμπαραστάτη του τον Θεό. Καθημερινά ασκούνταν στην υπομονή, στους πόνους, στην προσευχή, στις νηστείες και αποστρεφόταν τη ματαιότητα του βίου. Ζούσε, λοιπόν, τέτοια ζωή αυστηρώς ασκητική και μοναχική, ώσπου ο Θεός κάλεσε τον επίγειο αυτόν άγγελο και τον αναβίβασε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Λακεδαίμονος, για να ακτινοβολήσει και από αυτή τη θέση το ύψος των αρετών του, όχι μόνο των πνευματικών του παιδιών, αλλά και όλων των κατοίκων της Λακεδαίμονος και της Πελοποννήσου. Ως Αρχιεπίσκοπος Λακεδαίμονος, ο Άγιος Θεόκλητος, υπήρξε το άνθος της αρετής, ο ακριβής κανών της ιερωσύνης και το στολίδι της Εκκλησίας του Χριστού. Έγινε το στήριγμα των πιστών, συνήγορος και υπερασπιστής των αδικημένων, τροφοδότης των φτωχών και η παρηγοριά και ο προστάτης των χηρών και ορφανών. Οδήγησε τη νεότητα στον σωστό δρόμο συμβουλεύοντας και νουθετώντας την, ώστε να μην παρασύρεται απ’ τις κακές επιθυμίες, την αισχρότητα και τις ηδονές, αλλά να είναι εγκρατής και συνετοί Παράλληλα, όμως, δίδασκε και τους γέροντες να μην κάνουν τίποτε που δεν ταιριάζει στην ηλικία τους, αλλά να είναι σεβαστοί και φρόνιμοι, ώστε να αποτελούν παράδειγμα για τη νεότητα. Τον Άγιο Θεόκλητο προίκισε ο Πανάγαθος Θεός με και το χάρισμα της θαυματουργίας. Μια φορά λοιπόν, σύμφωνα με τον βιογράφο του, έπεσαν στα σπαρτά ακρίδες και κινδύνευσαν να τα καταστρέψουν. Τότε οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και παρακάλεσαν τον Άγιο Ιεράρχη τους και αυτός υψώνοντας τη ράβδο του, απέκρουσε και διέλυσε τα νέφη των ακρίδων. Μια άλλη φορά μια γυναίκα από τη Λακωνία, αφού παντρεύτηκε έναν φτωχό άνδρα, δοκιμάστηκε με τη συμφορά της χηρείας και πολύ νωρίς ο άνδρας της πέθανε. Τότε αυτή υπέμεινε με καρτερία τη δοκιμασία και δούλευε μόνη της για να ζήσει. Όμως ο διάβολος την φθόνησε, που υπέμεινε με τέτοια καρτερία τη δοκιμασία της και της κατέστρεψε τελείως το δεξί της χέρι. Τότε εκείνη απελπισμένη και κλαίοντας κατέφυγε στον Άγιο Θεόκλητο και του ζήτησε βοήθεια. Αμέσως ο Άγιος προσευχήθηκε στον Θεό και μόλις άγγιξε το νεκρωμένο και παράλυτο χέρι της, έγινε καλά όπως ήταν και πριν. Ο Άγιος Θεόκλητος όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, πλήρης ημερών και θεάρεστων έργων, εγκατέλειψε τον κόσμο αυτόν και ανήλθε στην ουράνια βασιλεία του Θεού. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία μας την 1η Δεκεμβρίου.
Προφήτης Ναούμ
Ναούμ, τὸν Ἑλκεσαῖον ἐκπεπνευκότα, Ἕλκει πόθος με σμυρνίσαι σμύρνῃ λόγου. Πρώτη ἐκ βιότοιο Δεκεμβρίου ᾤχετο Ναούμ.
Ο Προφήτης Ναούμ είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες. Έζησε τον 5ο αιώνα προ Χριστού (άκμασε περί το 460 π.Χ.) και ήταν από τη φυλή του Συμεών. Πατρίδα είχε την Ελκεσέμ, γι’ αυτό ονομάστηκε και Ναούμ ο Ελκεσαίος. Το βιβλίο της προφητείας του αποτελείται από τρία μικρά κεφάλαια και αφορά την τύχη της πόλης Νινευή. Στο Α’ κεφάλαιο, υμνεί το Θεό, στο Β’ κεφάλαιο, προαναγγέλλει τον όλεθρο της Νινευή με τα άρματα της, τους Ιππείς και τους θησαυρούς της ενώ στο Γ’ κεφάλαιο, χαρακτηρίζει τη Νινευή σαν πόλη των αιμάτων, του ψεύδους, της μεγάλης αδικίας και πορνείας. Ας δούμε, όμως, τι λέει για τους αμαρτωλούς ανθρώπους τέτοιας πόλης, και τι γι’ αυτούς που είναι κοντά στον Κύριο: «Χρηστὸς Κύριος τοῖς ὑπομένουσιν αὐτὸν ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως καὶ γινώσκων τοὺς εὐλαβουμένους αὐτὸν καὶ ἐν κατακλυσμοῖς πορείας συντέλειαν ποιήσεται τοὺς ἐπεγειρομένους, καὶ τοὺς ἐχθροὺς αὐτοῦ διώξεται σκότος» (Ναούμ, Α’ 7 -8). Δηλαδή ο Κύριος είναι ευεργετικός για εκείνους που μένουν κοντά Του στις ημέρες των θλίψεων τους. Γνωρίζει ο Κύριος και περιβάλλει με συμπάθεια εκείνους που Τον σέβονται. Εναντίον όμως των αμαρτωλών, που αλαζονικά με κάθε είδους αμαρτία εγείρονται εναντίον Του, θα ορμήσει σαν κατακλυσμός για να τους εξαφανίσει τελείως. Θα καταδιώξει τους εχθρούς Του και θα τους κυριεύσει το σκοτάδι του θανάτου. Ο προφήτης Ναούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.
Απολυτίκια
Του Προφήτου σου Ναούμ την μνήμην, Κύριε εορτάζοντες, δι᾽ αυτού σε δυσωπούμεν· Σώσον τας ψυχάς ημών. Νόμω έλαμψας, προαναγγέλλων, τας της χάριτος, Ναούμ Προφήτα, ομωνύμως παρακλήσεις εν Πνεύματι· δι’ ων ο Λόγος ουσίαν την βρότειον, επιφανείς τοις ανθρώποις κατηύφρανεν όθεν πρέσβευε, Τριάδι τη πανοικτίρμονι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων
Θνῄσκει ὁ πᾶσαν ἀρετὴν φερωνύμως, Πάτερ φιλήσας, τόν γε μὴν οἶκτον πλέον.
Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας. Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 – 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά. Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε. Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του. Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος (βλέπε 25 Φεβρουαρίου) τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον δε Φιλάρετο, ο
Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς. Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γεννηθήτω τὸ θέλημά σου».
Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.
Απολυτίκιο
Θείας πίστεως περιουσία, διεσκόρπισας τοις δεομένοις τον προσιόντα σοι πλούτον, Φιλάρετε· και ευσπλαχνίᾳ κοσμήσας τον βίον σου, τον χορηγόν του ελέους εδόξασας· Ον ικέτευε δοθήναι τοις ευφημούσι σε ρανίδα οικτιρμών καὶ θείον έλεος.