Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού – Ποιους αφορά

Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού – Ποιους αφορά

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι η πληρωμή των προκαταβολών των  αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για τις ζημιές και τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό τους κεφάλαιο από την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία.

Αντίστοιχα, για τη φυτική παραγωγή η καταβολή θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το ύψος των αποζημιώσεων για τις καταστροφές θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ.

ΔΕΙΤΕ: “Youth Pass: Ανοίγει το gov.gr για αιτήσεις σε επίδομα 300 ευρώ”

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Τι αναφέρει η Υπουργική Απόφαση

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις το διάστημα 4 έως 11 και 25 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2023, τόσο από την κακοκαιρία «Daniel» όσο και από την «Elias».

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενισχύσεις θα δοθούν στους παραγωγούς από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας.

Για την καταβολή ενισχύσεων για αποκατάσταση ζημιών στη γεωργική παραγωγή απαιτείται να συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω:

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Ποιους αφορά

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι γεωργοί. Γεωργός, σύμφωνα με την απόφαση, θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και η ένωση φυσικών προσώπων σε ομάδα κοινής εκμετάλλευσης (Ομάδες Παραγωγών, Οργανώσεις Παραγωγών, ΑΣΟ) που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και υποβάλλει ενιαία Δήλωση Καλ- λιέργειας/ Εκτροφής (ΔΚΕ).

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι έχουν προκληθεί ως αποτέλεσμα των θεομηνιών «Daniel» και «Elias» το χρονικό διάστημα 4-1 1 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023. Ο έλεγχος επέλευσης ζημιάς γίνεται στο επίπεδο εκάστου δικαιούχου από δημόσια Αρχή ή ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα αναγνωρισμένο από τη χορηγούσα Αρχή ή από ασφαλιστική εταιρία κατόπιν υποβολής Δήλωσης Ζημιάς στον ΕΛΓΑ.

Οι ζημιές αφορούν απώλεια φυτικής παραγωγής ή/και ζωικού κεφαλαίου έτους 2023 σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις ΠΕ: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας.

Οι ενισχύσεις, καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ κατόπιν ελέγχου τήρησης του συνόλου των προϋποθέσεων και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 100% της ζημιάς λόγω της θεομηνίας. 1Η οικονομική ενίσχυση κατατίθεται απευθείας στην τράπεζα, στο λογαριασμό του δικαιούχου, όπως αυτός δηλώθηκε στη σχετική Δήλωση Ζημιάς ή στη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής 2023.

Ο ΕΛΓΑ δύναται να χορηγεί προκαταβολή σε ποσοστό έως 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης. 2 Για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

Η χορήγηση των προκαταβολών υπολογίζεται επί των δηλώσεων ζημιάς των παραγωγών στο έως 70% της απώλειας του δηλωθέντος ζωικού κεφαλαίου και μέχρι το 70% της απώλειας φυτικής παραγωγής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος των προκαταβολών, μετά την – οριστικοποίηση των πορισμάτων από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, υπερβαίνει το τελικό ποσό αποζημίωσης, το οποίο αναλογεί σε κάθε παραγωγό, π διαφορά θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ ως αχρεωστήτως καταβληθείσα σε βάρος του παραγωγού.

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Όσα πρέπει να ξέρετε

Για τη βεβαίωση, ο ΕΛΓΑ συντάσσει και αποστέλλει χρηματικό κατάλογο στην ΑΑΔΕ με τους παραγωγούς σε βάρος των οποίων βεβαιώνονται προς επιστροφή τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα:

• Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80%-1 00%, και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 1 40 ευρώ ανά στρέμμα.

• Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80%-100%, και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα.

• Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπ’ όψιν σε άλλες περιπτώσεις την αυξημένη απόδοση παραγωγής και ζημιές που είχαν προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημιές από 80% έως 100% η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ.

Ατομική διασταύρωση στοιχείων της απώλειας φυτικής παραγωγής ή ζωικού κεφαλαίου που προκλήθηκε από τη φυσική καταστροφή σε επίπεδο γεωργού και σε συνδυασμό με την επιτόπια εκτίμηση της ζημιάς συντάσσεται πόρισμα εκτίμησης ζημιάς ανά παραγωγό.

«Τα ευρήματα των αξιολογητών ελέγχονται, αρμοδίως, για την ορθότητά τους από υπαλλήλους/ προϊσταμένους των υποκαταστημάτων και της Κεντρικής Διοίκησης, τα πορίσματα κοινοποιούνται στους παραγωγούς με ανάρτηση των πινάκων στα δημοτικά καταστήματα των κοινοτήτων στα οποία αυτοί ανήκουν.

Σε περιπτώσεις πολύ εκτεταμένων ζημιών υπάρχει η δυνατότητα συνολικών εκτιμήσεων ανά γεωγραφικές ζώνες και καλλιέργεια και ζωικό κεφάλαιο, ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος.

Σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα συνολικών εκτιμήσεων ανά γεωγραφικές ζώνες και καλλιέργειες πραγματοποιείται με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων του συστήματος Copernicus και των οριοθετήσεων των περιοχών κατόπιν επισκέψεων των κλιμακίων του ΕΛΓΑ στο πεδίο των καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπολογισμού να επιτρέπει τον καθορισμό της πραγματικής ζημιάς του δικαιούχου για το συγκεκριμένο έτος. Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως εξής:

α) Για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής σύμφωνα με τον τύπο XI = Α.Α. – ΑΜΖΠ. Όπου XI το ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά στρέμμα σε ευρώ. Όπου Α.Α. η ασφαλιζόμενη αξία ανά ζημιωθέν προϊόν φυτικής παραγωγής σε ευρώ/στρέμμα. Όπου ΑΜΖΠ η αξία μη ζημιωθείσας παραγωγής σε ευρώ ανά στρέμμα, η οποία ισούται με το γινόμενο Α.Α.* (100 – Ψ), όπου Ψ το ποσοστό ζημιάς που υπέστη π καλλιέργεια σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛΓΑ, Ρ) για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σύμφωνα με τον τύπο: Χ2= A * Β, όπου Χ2 το ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά είδος/ κατηγορία ζώου, Α) ο αριθμός των ζώων που απωλέσθησαν σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛΓΑ και Β) η ασφαλιζόμενη αξία ανά ζώο.

Ενισχύσεις που χορηγούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να σωρευθούν με ενισχύσεις άλλου καθεστώτος ενίσχυσης για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες.

Σημειώνεται δε ότι η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου και δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr