Ελλάδα 2023: Δημόσιο Vs διορισθέντων (και ας έχουν υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις)
Μιλά στο workenter.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Δυσλειτουργίες και παράδοξα δημιουργεί η “διάταξη Βοριδη” βάσει της οποίας οι δήμοι οφείλουν υποχρεωτικά να ασκούν έφεση κατά αποφάσεων δικαστηρίων που αποσπούν οι συμβασιούχοι προκειμένου να μονιμοποιηθούν.
Το “παράδοξο” έγκειται στο ότι το Δημόσιο αμφισβητεί και δεν εκτελεί δικαστικές αποφάσεις. Οι “δυσλειτουργίες” στο ότι οι δήμοι έχουν πολλές και σημαντικές ανάγκες σε προσωπικό.
Η συγκεκριμένη διάταξη για τα ένδικα μέσα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των δημάρχων.
Αντίθετος με τα ένδικα μέσα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Το workenter.gr επικοινώνησε για το θέμα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου. Η άποψή του απολύτως σαφής:
“Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος οι δήμοι πρέπει να απολαμβάνουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Κατά συνέπεια κάθε δήμος θα πρέπει να μπορεί, ανάλογα με τα οικονομικά του, να προβαίνει ο ίδιος σε πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού”.
“Δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους η ψηφισθείσα διάταξη με βάση την οποία επιτάσσονται οι δήμοι να ασκούν ένδικα μέσα εναντίον των αποφάσεων των δικαστηρίων. Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και επιτακτικές”, καταλήγει ο κ. Κυρίζογλου.
Κατάργηση της “διάταξης Βορίδη” ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει κινητοποιηθεί για την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων – συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους ΟΤΑ.