Ανάλυση Guardian: Γιατί κέρδισε ο Ερντογάν στο Βίλνιους
Ανάλυση Guardian: Γιατί κέρδισε ο Ερντογάν στο Βίλνιους
Σε νικητή της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ανακηρύσσει ο βρετανικός Guardian τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας τα ανταλλάγματα που έλαβε ο ίδιος και η Άγκυρα για το «ναι» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τι κέρδισε η Άγκυρα
Η Σουηδία έχει τροποποιήσει το σύνταγμά της, έχει αλλάξει τους νόμους της, έχει επεκτείνει σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και έχει επαναλάβει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Συμφώνησε επίσης να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη «ως βάση για τη συνέχιση του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» και επανέλαβε ότι δεν θα παράσχει υποστήριξη στην κουρδική ομάδα YPG/PYD στη Συρία.
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ συμφώνησε επίσης να συστήσει έναν συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Erdoğan boxes clever for Turkish interests as Sweden wins Nato prize https://t.co/4xVT6Dnmqs
— Guardian World (@guardianworld) July 11, 2023
ΗΠΑ-Τουρκία και F-16
Για το θέμα των F-16, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μίλησε τηλεφωνικά αργά τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Σε μια εγκωμιαστική ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δυο τους «εξήραν τη μακρά ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία μας».
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και μεγάλος φίλος της Ελλάδας, δήλωσε ότι θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας αν θα άρει το βέτο του για τα F-16 και παρατήρησε ότι πρόσφατα υπήρξε μια ανάπαυλα στην τουρκική επιθετικότητα προς την Ελλάδα και ευχήθηκε ότι αυτό είναι «μια μόνιμη πραγματικότητα».
Ανακούφιση στη Σουηδία
Λίγοι στο ΝΑΤΟ είναι «ζεστοί» απέναντι στον συναλλακτικό χαρακτήρα του Ερντογάν, αλλά η αποστροφή για τις μεθόδους του είναι ασήμαντη δεδομένου του βραβείου που κέρδισε. Και στη Σουηδία θα υπάρξει αγαλλίαση. Μια έρευνα του Pew Research Center σε 24 χώρες που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η στάση της Σουηδίας απέναντι στη Ρωσία είναι μια κατηγορία από μόνη της. Το εκπληκτικό 98% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για τη Ρωσία, το 78% έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, ενώ το 92% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που μετά από μια ημέρα έντονων διαπραγματεύσεων με τον Ερντογάν, ο ανακουφισμένος Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ήπιε ένα εορταστικό ποτό στο Βίλνιους αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Πηγή: Guardian
Διαβάστε επίσης: