Πανελλήνιες 2023: Ανοδική τάση στις βάσεις εισαγωγής
Αυξήσεις στα περισσότερα από τα 450 εκπαιδευτικά τμήματα των Πανεπιστημίων
Πλησιάζει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, για τους μαθητές που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες 2023.
Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να γίνει μέσα στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και συγκεκριμένα μέσα στο τριήμερο 26-28 Ιουλίου (δηλαδή από την επόμενη Τετάρτη ως την Παρασκευή).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται να έχουμε ανοδική τάση στην πλειοψηφία των 450 τμημάτων στα Πανεπιστήμια.
Πανελλήνιες 2023: Αύξηση στις περιζήτητες σχολές
Η «Καθημερινή» με τη συνδρομή του μαθηματικού αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, παρουσιάζει την πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής.
Ενδεικτικά, μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 18.850 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.600 (αυξημένη κατά 50), η Νομική Αθηνών στις 18.100 (άνοδος κατά 150 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.400 (άνοδος κατά 250 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.700 μονάδων, αυξημένη κατά 230 μονάδες σε σχέση με το 2022, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 18.000 μονάδες (+75), το Ψυχολογίας Παντείου στις 17.400 μονάδες με αύξηση κατά 230 μονάδες.
Η τάση των βάσεων είναι ανοδική στις σχολές του 1ου (κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών) και του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) επιστημονικού πεδίου, διότι φέτος είχαμε κατά μέσον όρο καλύτερες επιδόσεις και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν αυτά τα πεδία. Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) είχαμε καλύτερες επιδόσεις και λιγότερους υποψηφίους. Περιμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, πτώση στις χαμηλόβαθμες και εκατοντάδες κενές θέσεις, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της έλλειψης υποψηφίων. Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) αναμένουμε πολύ μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, σταθερές βάσεις στις μεσαίες σχολές και πτώση στις χαμηλόβαθμες.
Πανελλήνιες 2023: Ο παράγοντας που επηρέασε την κρίση των υποψηφίων
Ο οικονομικός παράγοντας που επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων για το μηχανογραφικό δελτίο και κατ’ επέκταση τις βάσεις των σχολών. Ενδεικτικά, όπως λέει ο κ. Στρατηγάκης, «δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τη δήλωση των σχολών η εκτόξευση των ενοικίων και η γενικότερη ακρίβεια. Πολλοί σκέφτονται με τρόμο αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δημιουργούν οι σπουδές σε άλλη πόλη. Αν αυξηθεί το ποσοστό των οικογενειών που θα επιλέξουν σπουδές στην πόλη τους, θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας. Βέβαια υπάρχουν και οι οικογένειες που έτσι κι αλλιώς θα μετακινηθούν τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχουν σχολές σε όλες τις πόλεις. Ενας υποψήφιος που μένει στην Κομοτηνή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δηλώσει σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών στην πόλη του, διότι υπάρχουν σχολές μόνο του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών).»