Αλέξης Γεωργούλης: «Έβριζε και είχε εξάρσεις»
Έρχονται νέες αποκαλύψεις
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου σε βάρος του για βιασμό και ξυλοδαρμό πριν από τρία χρόνια.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν και νέες καταγγελίες από τρία ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους και ένας άνδρας, για ανάρμοστη συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη, με τις βελγικές αρχές, την ίδια ώρα, να ζητούν την άρση της ασυλίας του.
«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις» αναφέρει νέα μαρτυρία για τον Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Το χρονικό της καταγγελίας Χρονοπούλου για Γεωργούλη
Από την πλευρά της, η Ελένη Χρονοπούλου έδωσε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει, σχετικά με την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης της καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή για βιασμό και σωματική βλάβη. «Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.
Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης» αναφέρει.
«Η κυρία Χρονοπούλου έχει το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να ανταπεξέρχεται σε ολο αυτό που γίνεται τις τελευταίες δύο μέρες χωρίς να είναι, όπως νομίζω απολύτως σαφές σε όλους, δική της επιλογή» τονίζει ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας Σπήλιος Σπηλιάκος.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι έρευνες για την υπόθεση διήρκησαν τρία χρόνια, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο στο Βέλγιο.
«Τρία χρόνια για μία έρευνα για βιασμό για την οποία από τη πρώτη στιγμή μέσα σε 2-3-4 μήνες έχουν όλα τα στοιχεία δοθεί στην εισαγγελία, είναι υπερβολική για τα βελγικά δεδομένα» τονίζει ο δικηγόρος Βελγίου, Νίκος Κορογιαννάκης.
Ο ευρωβουλευτής μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του δηλώνει άγνοια για την καταγγελία εις βάρος του και αρνείται τις κατηγορίες.
«Δεν έχει κληθεί ποτέ, δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμη της καταγγελίας που έχει γίνει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και γι΄αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε φήμες, θα περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία πιθανόν την Πέμπτη, το μεσημέρι και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση» επισημαίνει η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματίνα Μαλλά.
Ο βελγικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για το αδίκημα του βιασμού.
«Η ποινή που ορίζει ο βελγικός ποινικός κώδικας είναι 5 έως 10 χρόνια φυλακή για τον βιασμό. Τα εκτιτέα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εκτίονται στην Ελλάδα. Αν είναι 5 χρόνια συζητάμε για 3 στη φυλακή, δεν συζητάμε για μήνες στη φυλακή».
Ο κ. Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.
Πότε θα δικαστεί η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη
Η υπόθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή ίσως χρειαστεί μήνες για να φτάσει στα δικαστήρια. Αυτό καθώς η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς δεν έχει λάβει ακόμα ούτε τη δικογραφία.
Το θέμα μπορεί να συζητηθεί ακόμα και στη συνεδρίαση της 30ης Μαΐου αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση. Θα πρέπει έπειτα να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για τη δικογραφία και μετά θα κάνει την εισήγησή του για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Ακόμα και τότε όμως η επιτροπή είναι πολύ πιθανό να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας και η άρση της ασυλίας να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.
Όταν η υπόθεση περάσει το στάδιο της Επιτροπής θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας.
Τι θα συμβεί μετά την άρση της ασυλίας
Αν τώρα η ασυλία του Αλέξη Γεωργούλη πράγματι αρθεί, ο ευρωβουλευτής θα λάβει μια επιστολή κλήσης για κατάθεση ώστε να δώσει εξηγήσεις στην Αστυνομία του Βελγίου. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει στη συνέχεια για την προφυλάκιση ή μη, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ είναι πολύ πιθανό εξαιτίας του γεγονότος πως έχουν περάσει τρια χρόνια από την καταγγελία να αφεθεί ελεύθερος και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του.
Η ενδεχόμενη ποινή
Όταν τώρα τελειώσουν όλα τα προηγούμενα στάδια και ο Αλέξης Γεωργούλης οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζει για τις κατηγορίες βιασμού και ξυλοδαρμο ποινή κάθειρξης 10 ετών στο Βέλγιο.