Έρχονται μπόνους και τηλεργασία
Ποιους εργαζόμενους αφορά
Προετοιμάζεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί το μπόνους παραγωγικότητας στον Δημόσιο Τομέα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη “η έκτακτη ανταμοιβή εντάσσεται σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προσδοκώντας την ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ψηφιακού και ταυτόχρονα απαιτητικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος”.
Μπόνους παραγωγικότητας
Υπενθυμίζεται ότι το πριμ μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και θα χορηγείται με απόφαση του προϊσταμένου, βάσει της επίτευξης ποσοτικών στόχων.
Ποιους αφορά
Στην πιλοτική του εφαρμογή, το μέτρο αφορά:
- πολιτικούς υπαλλήλους και το ένστολο προσωπικό του δημοσίου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων
- υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε.
- σε προσωπικό των γενικών διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
- και σε δικαστικούς υπαλλήλους που υλοποιούν στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Τηλεργασία
Για την τηλεργασία, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι έχει εκδοθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Προεδρικό Διάταγμα, του οποίου τις υποδείξεις εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εκτίμησε ότι σε 1 – 1,5 μήνα, θα έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) για την εφαρμογή του στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2023. Όπως είπε ο υπουργός, παράλληλα με το ΠΔ, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις ειδικές κατηγορίες ευπαθών και ασθενών, που όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο, θα έχουν ειδική προτεραιότητα.