Έρχονται αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023
Πότε θα διαγράφεται από το μητρώο ο άνεργος
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023, σημειώνοντας ότι θα τις δουν πρώτοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όχι μόνον όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφαλιστικού βίου.
Ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αναφερόμενος στο θέμα της προσωπικής διαφοράς που θα κόψει την αύξηση σε πολλούς, δεν κλείνει τελείως το ενδεχόμενο κάποιας διορθωτικής παρέμβασης, αν και θεωρεί ότι «τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα», μετά τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες.
Το ποσοστό της αύξησης θα είναι ίσο με το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης, λέει ο υπουργός. Αυτό σημαίνει, πάνω από 5% με τα έως τώρα δεδομένα.
Για τα αναδρομικά, ξεκαθαρίζει ότι θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι (πάνω από 350.000) που δικαιώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ «κρατά κλειστά τα χαρτιά του» για όσους δεν είχαν κάνει αγωγές για τις ίδιες περικοπές.
Για τους ανέργους, προαναγγέλλει νέα προγράμματα απασχόλησης, αλλά και διαγραφές από τα μητρώα, εάν αρνηθούν τρεις φορές θέσεις εργασίας.
Το 2023 ξεπαγώνουν αυξήσεις στις συντάξεις. Έχετε πει, ότι βάσει νόμου, η αύξηση θα καθοριστεί «αυτόματα» βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Τι αύξηση προκύπτει με τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2022 και σε ποιο εύρος πιστεύετε ότι θα είναι η αναπροσαρμογή συντάξεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν για την πορεία της οικονομίας;
Θα έχουμε πράγματι «ξεπάγωμα», αύξηση δηλαδή, των συντάξεων βάσει της νομοθεσίας.
Η αύξηση θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο.
Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την «ροκανίσουν» με τις αυξήσεις αυτές.
Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις!
Πέρα από την αύξηση των συντάξεων το 2023, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και για την πρόθεση κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.
Αυτό θα είναι μία επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων!
Θα πάτε σε οριζόντια αύξηση (ίδια για όλους τους συνταξιούχους) ή θα ενισχύσετε με μεγαλύτερο ποσοστό τους χαμηλοσυνταξιούχους;
- Πρώτον, κατά τεκμήριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά, άρα είναι και οι πρώτοι που θα δουν αύξηση.
- Δεύτερον, για τους χαμηλοσυνταξιούχους δώσαμε δύο έκτακτα βοηθήματα: ένα τα περασμένα Χριστούγεννα και ένα το Πάσχα.
- Τρίτον, και σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει, πιστεύω, να κρατήσουν οι συνταξιούχοι είναι ότι μετά από πολλά χρόνια μειώσεων και παγώματος των συντάξεων, κινούμαστε σε τροχιά αύξησής τους! Και αυτό μπορεί να το κάνει το κράτος, χωρίς κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, ακριβώς επειδή η οικονομία -παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις- πάει καλά επί Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσο και το σύνολο των συνταξιούχων θυμούνται πολύ καλά ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ με την κυβέρνηση Τσίπρα είχαν δει μόνο μειώσεις!
Τι σκοπεύετε να κάνετε με τους συνταξιούχους που παρά την αύξηση δεν θα καταφέρουν να μηδενίσουν για μερικά ευρώ την προσωπική διαφορά; Σας απασχολεί η πιθανότητα διαγραφής ενός ποσού από την προσωπική διαφορά όταν για μερικά ευρώ ο συνταξιούχος δεν θα έχει αύξηση στην τσέπη;
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και, μάλιστα, έχουν περιοριστεί, λόγω των ενισχύσεων που δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας για τον κορωνοϊό, αλλά, και πιο πρόσφατα, για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ενεργειακή κρίση.
Θυμίζω, όμως, τι έχουμε κάνει για τους συνταξιούχους:
- Με τον νόμο Βρούτση διορθώσαμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια είδαν αυξήσεις έως 7% στις τσέπες τους 224.000 συνταξιούχοι, όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Οτι συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης που το 2019 έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη και πήρε 7% αύξηση με τον νόμο Βρούτση, τώρα παίρνει 1.070 ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν μία επιπλέον σύνταξη ετησίως!
- Επίσης, λόγω του ν. Βρούτση, άλλοι 550.000 συνταξιούχοι «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά και βρίσκονται σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις.
- Επίσης, επιστρέψαμε στους συνταξιούχους όπως ήμασταν, φυσικά, υποχρεωμένοι, αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
- Αυξήσαμε το εισόδημά τους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που πλήρωνε το 22% του εισοδήματος του στην εφορία, τώρα πληρώνει μόνο το 9%!
- Ήρθη το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.
- Δώσαμε, επίσης, αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων (το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται ανέβηκε από το 40% στο 70%) και στις εθνικές συντάξεις των ομογενών, με τη ρύθμιση που πριν από λίγους μήνες πέρασε από τη Βουλή.
Δεν υπερηφανευόμαστε για αυτά, αλλά είναι νομίζω σαφές ότι μόνο αμελητέα δεν είναι όσα κάνουμε για τους συνταξιούχους!
Έχετε βάλει στόχο να «τελειώσετε» με τις εκκρεμείς συντάξεις στο τέλος Αυγούστου. Πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν απόφαση για την κύρια σύνταξη και πότε ξεκινά η εκκαθάριση των επικουρικών;
Ας δούμε ποια είναι η πρόοδος μέχρι σήμερα. Όταν ήρθα στο υπουργείο Εργασίας, πριν από ενάμιση χρόνο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα «βουνό» εκκρεμών συντάξεων. Και κάναμε μία συστηματική προσπάθεια: Με την ομάδα έργου για τις συντάξεις, τον ηλεκτρονικό πύργο ελέγχου για τις εκκρεμότητες, τους 3.000 καινούργιους υπολογιστές, την απλοποίηση της απονομής των συντάξεων, την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ.
Ως αποτέλεσμα, ο ΕΦΚΑ σπάει πλέον το ένα ρεκόρ μετά το άλλο:
- Το 2021 πιάσαμε ρεκόρ έτους με 225.000 απονομές στις συντάξεις, όταν το 2019 είχαμε 123.000 απονομές.
- Το 2022 πάμε ακόμη πιο γρήγορα, καθώς με τις 1 13.000 απονομές του πρώτου πενταμήνου φτάσαμε σχεδόν τις απονομές όλου του 2019.
- Τώρα, τον Μάιο πιάσαμε ρεκόρ μηνός με 30.000 απονομές. Και όλα αυτά, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει 900 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με πριν!
Αυτό που μέτρησε, ήταν το σύστημα με το οποίο κινηθήκαμε. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχουμε ήδη εκκαθαρίσει πλήρως τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέχρι το 2018 (πλην όσων χρωστούν φυσικά ή έχουν άλλα νομικής φύσεως θέματα με το Δημόσιο ή τη Δικαιοσύνη), ενώ σε λίγες μέρες θα εκκαθαρίσουμε πλήρως τις αιτήσεις του 2019 και μέσα στο καλοκαίρι θα τελειώσουμε με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων!
Αυτή η πρόοδος είναι πολύ θετικό νέο και για τις επικουρικές. Στις οποίες υπάρχει ήδη αποκλιμάκωση, αλλά θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα από εδώ και πέρα.
Τέλος, ένα ακόμη θετικό νέο είναι το λογισμικό που είναι έτοιμο για τις παράλληλες συντάξεις!
Με τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας (14037/2022) για αναδρομικά επικουρικών και Δώρων, δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν διεκδικήσει τις αντισυνταγματικές περικοπές με αγωγές έως τις 31/7/2020. Το θέμα ενδιαφέρει περί τα 2,5 εκατ. συνταξιούχους, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έκαναν αγωγές. Μπορείτε να μας πείτε πώς θα πληρωθούν όσοι κέρδισαν και αν σκέφτεστε για λόγους δικαίου να πάρουν ένα μέρος από τα αναδρομικά όσοι δεν έκαναν αγωγές;
Η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί ήδη από το 2020 σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών.
Για την απόφαση αυτή έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο ουσιαστικά δικαίωσε την κυβέρνηση.
Ήταν η τελευταία σε μία σειρά αποφάσεων της Δικαιοσύνης, από τις οποίες κάποιες ήταν θετικές για τους συνταξιούχους που περίμεναν αναδρομικά και κάποιες άλλες όχι.
Τώρα που ελήφθη και αυτή, εμείς θα κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτό κάναμε με όλες τις αποφάσεις μέχρι σήμερα (έχει κλείσει θυμίζω το 98% των εκκρεμοτήτων με τα αναδρομικά) και αυτό θα κάνουμε και τώρα!
«Η ανεργία μειώθηκε κατά σχεδόν S ποσοστιαίες μονάδες»
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μείωση της ανεργίας και τι επιπλέον μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στους νέους;
Πριν από έναν περίπου χρόνο, διάφοροι αναλυτές «προέβλεπαν» ότι η ανεργία θα αυξανόταν, όταν έληξαν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.
Διαψεύστηκαν οικτρά! Η ανεργία τελικά μειώθηκε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής, της φορολογικής, της αδειοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της εργασιακής και της ασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξεκίνημα της κρίσης το 2010. Δεν μας αρκεί. Και γι’ αυτό παίρνουμε επιπλέον μέτρα:
- Προχωρούμε στην επιδότηση 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω της ΔΥΠΑ το 2022.
- Ενθαρρύνουμε τους ανέργους να αναζητήσουν ενεργά εργασία με το επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας).
- Εισάγουμε το σύστημα των τριών προσφορών εργασίας στον άνεργο (αντίστοιχες με το εργασιακό του προφίλ, τον προηγούμενο μισθό, τον τόπο κατοικίας κτλ.), όπως ισχύει σχεδόν παντού στην Ευρώπη: Εάν ο άνεργος απορρίψει και τις τρεις προσφορές, θα διαγράφεται από το μητρώο διότι, προφανώς, δεν ενδιαφέρεται για δουλειά, αλλά για επιδόματα!