ΑΣΕΠ 3Κ/2018: Τι κρίνει τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων
Έντονος προβληματισμός για τα ευρήματα στην κατηγορία ΔΕ
Το τελευταίο εμπόδιο για την έκδοση του οριστικού πίνακα διοριστέων της 3Κ/2018, είναι ιδιαίτερα δύσκολο και συγκεκριμένο: Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου, που συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση, δείχνουν ότι το ΑΣΕΠ ψάχνει…με το φανάρι να βρει διοριστέους σε τεχνικές ειδικότητες αυτής της κατηγορίας.
Τα αξιοσημείωτο είναι ότι (και) στον πίνακα επιλαχόντων, η «εικόνα» των φακέλων δεν διαφέρει σημαντικά από την απογοητευτική, των προσωρινά διοριστέων.
Το φαινόμενο των λανθασμένων ή ελλιπών δικαιολογητικών (σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα στην αίτηση) είναι ιδιαίτερα έντονο στις ειδικότητες, οδηγών, χειριστών μηχανημάτων έργου, τεχνικών.
Το workenter είχε γράψει: «ΑΣΕΠ 3Κ/2018: Αυτή είναι η λίστα με τα λάθη των υποψηφίων (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)». Εκείνο το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται, σήμερα, μέχρι τελευταία λέξης.
Με τα δεδομένα αυτά, το ΑΣΕΠ θα συνεχίσει τον έλεγχο και μετά τις 17 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα ολοκληρώνεται ο τρίτος γύρος. Είναι φανερό, πλέον, ότι αποτελέσματα δεν μπορούν να εκδοθούν τέλη Φεβρουαρίου.
Το ΑΣΕΠ είναι υποχρεωμένο να ανοίγει συνεχώς αιτήσεις, να διορθώνει λάθη και να δημιουργεί – με βάση τις αλλαγές – νέους πίνακες κατάταξης. Μερικά από τα λάθη είναι μοιραία για τους υποψηφίους (απόρριψη), ενώ άλλα οδηγούν στην αφαίρεση ιδιοτήτων που δεν τεκμηριώνονται με δικαιολογητικά. Στην δεύτερη περίπτωση, οι υποψήφιοι εξακολουθούν να «παίζουν» στον πίνακα διορισμού, έχοντας, τώρα, χαμηλότερη θέση στον πίνακα κατάταξης, δηλαδή λιγότερα μόρια.
ΥΓ1: Να το πούμε ευθέως: Η λογική «βάλε ότι χαρτί έχεις και το ΑΣΕΠ θα βρει την άκρη», δεν αποδίδει τίποτε στους υποψηφίους. Αντίθετα, καθυστερεί την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η πιθανότητα να γίνουν αποδεκτά δικαιολογητικά άσχετα με τα ζητούμενα της προκήρυξης είναι, απλώς, μηδενική. Δεν μπορούν να ξεγελαστούν οι ελεγκτές. Αυτό είναι δεδομένο. Και αυτό ισχύει για όλες τις προκηρύξεις «Κ». Όπως και για την 6Κ/2018 που, τηρουμένων των αναλογιών, παρουσιάζονται ανάλογα φαινόμενα.
ΥΓ2: Δεν μασάω τα λόγια μου: Σημαντική ευθύνη στην «εικόνα» φακέλων – αιτήσεων, έχουν (και) όσοι βοήθησαν, φιλικά ή επ΄ αμοιβή, τους υποψηφίους. Η γνώση των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων που συνδέονται με κάθε ειδικότητα, η πλήρης αξιοποίηση των λεπτομερειών της προκήρυξης που «κάνουν την διαφορά» μεταξύ των υποψηφίων, το «σετάρισμα» των προσόντων με τα ζητούμενα της προκήρυξης ανά ειδικότητα, η αναζήτηση των κατάλληλων δικαιολογητικών που να «κουμπώνουν» στην προκήρυξη, ό επισταμένος έλεγχος των δικαιολογητικών πριν κατατεθούν, η ακριβής γνώση των πρακτικών του ΑΣΕΠ, είναι το «αλφαβητάρι» για μια σωστή υποψηφιότητα. Είμαι, σχεδόν, βέβαιος ότι αυτά δεν έγιναν από τους…βοηθούς. Φυσικά, ούτε, λόγος για αξιοποίηση των στατιστικών δεδομένων συναφών διαγωνισμών ή δήλωσης προτιμήσης περιοχών, που για ορισμένες ειδικότητες, παρουσιάζουν (ιστορικά) τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Όλα αυτά, βέβαια, (και άλλα ακόμη) είναι «στρατηγική» για την πρόσληψη, δεν είναι απλώς μια …διεκπεραίωση αίτησης.