Οι θεσμοί ξανάρχονται - Ερωτηματικά προς τον ΕΦΚΑ για τον προϋπολογισμό
Ενστάσεις των θεσμών για έσοδα και δαπάνες
Με ερωτηματικά και απορίες συνεχίζεται η 12η αξιολόγηση των θεσμών, που σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη, 19 Οκτωβρίου.
Ο προβληματισμός που εκφράζεται από τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια, επικεντρώνεται σε δύο κρίσιμα σημεία: Πρώτον, στα έσοδα που θα εισπράξει ο ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και δεύτερον, στις δαπάνες για τις συντάξεις. Εκφράζεται πλέον ανοιχτά η αμφισβήτηση των στοιχείων της ελληνικής πλευράς, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι τα έσοδα θα είναι αισθητά χαμηλότερα του αναμενόμενου, ενώ την ίδια στιγμή, οι δαπάνες θα είναι πολύ υψηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ως εκ τούτου, τίθεται εν αμφιβόλω (αν και δεν λέγεται στις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών), ακόμα και αυτό το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης θα εγγράψουν πλεόνασμα 1,039 δισ. ευρώ!
Πιο αναλυτικά, οι ενστάσεις των θεσμών έχουν ως εξής:
1) Έσοδα
Στον ΕΦΚΑ έχουν προϋπολογίσει ότι η αύξηση της απασχόλησης, λόγω μείωσης της ανεργίας, θα οδηγήσει σε ταυτόχρονη αύξηση και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Κύρια, αυτή η αύξηση των εσόδων θα προκύψει από τις εισφορές του ιδιωτικού τομέα. Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τους θεσμούς δεν θα προκύψει, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που το προεξοφλεί ο Φορέας! Βασικό σημείο στην επιχειρηματολογία των θεσμών είναι ότι σημειώθηκε κάμψη 157 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τις εισφορές το ιδιωτικού τομέα, τον Σεπτέμβριο.
Βέβαια, η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι αυτή η απώλεια θα καλυφθεί και με το παραπάνω, μόλις εισρεύσουν στο Ταμείο, τα 240 εκατ. ευρώ που αναμένονται από το Κράτος, μέσω του προγράμματος επιχορήγησης παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Όμως ακόμα και έτσι, οι θεσμοί πιστεύουν ότι έως το τέλος του έτους, μπορεί τα έσοδα από τις
εισφορές του ιδιωτικού τομέα, να είναι μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση!
2) Δαπάνες
Το κόστος της επόμενης χρονιάς για την καταβολή των συντάξεων, επίσης αποτελεί «σημείο τριβής». Μπορεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο να έχει εγγράψει δαπάνες για συντάξεις αυξημένες κατά 314 εκατ. ευρώ για το 2022, όμως οι θεσμοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Αιτία είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και η παράλληλη επιθυμία του υπουργείου Εργασίας να απονείμει όσο γίνεται περισσότερες από αυτές! Έτσι, με το νέο έτος, θα αυξηθεί σημαντικά, ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων, άρα και το κονδύλι που θα πρέπει να προγραμματιστεί για καταβολή συντάξεων. Ήδη κάποια επιμέρους στοιχεία, που είναι σε γνώση των θεσμών, είναι αποκαλυπτικά: Μόνο τον Σεπτέμβριο, στο ΕΤΕΑΕΠ, από ασφαλισμένους του Δημοσίου, υποβλήθηκαν 410 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, όταν πέρσι είχαν υποβληθεί μόλις 70, τον ίδιο μήνα.
Επίσης, στο ίδιο Ταμείο, από ΟΤΑ και νοσοκομεία υποβλήθηκαν φέτος 1.450 αιτήσεις, αριθμός υπερβολικά αυξημένος σε σχέση με τις… 210 περσινές! Γι’ αυτό και ολοένα και πιο πολύ πιστεύουν οι θεσμοί ότι οι φετινές αιτήσεις απονομής σύνταξης θα προσεγγίσουν τις 220 χιλιάδες, αριθμός κατά 60.000 μεγαλύτερος σε σχέση με το 2020.