Προϋπολογισμός: Παρεμβάσεις σε «πρώτο ένσημο» - ασφαλιστικές εισφορές
Στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστό το τελικό σχέδιο
Με τέσσερις παρεμβάσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Πρόκειται για το «πρώτο ένσημο», τη διατήρηση μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, το πρόγραμμα για 150.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης με επιδότηση εισφορών και τη διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).
Βέβαια, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα γίνει γνωστό στις 20 Νοεμβρίου, ενδέχεται να συμπεριλάβει και άλλες παρεμβάσεις, αν διαπιστωθεί ότι δημιουργείται επαρκής δημοσιονομικός «χώρος», λόγω βελτίωσης του ρυθμού ανάπτυξης της φετινής χρονιάς. Σε αυτή τη φάση, πάντως, αυτές είναι οι τρεις κυριότερες παρεμβάσεις στο πεδίο των εργασιακών και του ασφαλιστικού.
Αρχής γενομένης από το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», που αφορά νεοπροσλαμβανόμενους, ηλικίας 18 – 29 ετών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1.1.2022 και, όπως εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προ μηνός από τη ΔΕΘ, στοχεύει στον περιορισμό της ανεργίας των νέων. Θα δίνεται εφάπαξ παροχή 1.200 ευρώ για όλες αυτές τις περιπτώσεις νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, που θα προκύψουν. Τα μισά από αυτά, δηλαδή τα 600 ευρώ θα καταβάλλονται στους νέους, πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ) μέσα στο πρώτο 6μηνο εργασίας τους, ενώ άλλα 600 θα δίνονται στους εργοδότες τους, για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.
Το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα στήριξης και περιπτώσεις πρόσληψης με όρους μερικής απασχόλησης. Μόνο που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα καταβάλλεται το μισό του ποσού δηλαδή θα παίρνουν από 300 ευρώ, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται 42 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιμεριστούν σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023.
Ταυτόχρονα, διατηρείται το μέτρο της ελάφρυνσης του μισθολογικού κόστους, για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και κατά το τρέχον έτος και επεκτείνεται και στο επόμενο. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης θα ανέλθει στα 816 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 245 εκατ. ευρώ αποτελούν επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Τα υπόλοιπα 571 εκατ. ευρώ, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προτίθεται να καλύψει το σύνολο του ποσού, ώστε να μην υπάρξουν «πραγματικές» απώλειες και για τους δύο φορείς, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ίσως υπήρχε πρόβλημα στα προγράμματα που εκπονούνται για ανέργους και γενικότερα, στις παροχές που χορηγούνται από το Οργανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2020, έχει θεσμοθετηθεί μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, από τον Ιούνιο του 2022, είναι προγραμματισμένο να προκύψει νέα μείωση εισφορών κατά 0,5 μονάδες, λόγω υποχώρησης του ποσοστού που θα δίνεται υπέρ επικουρικής σύνταξης (από 6,5% που είναι σήμερα, θα υποχωρήσει στο 6%, δηλαδή 3+3 για εργοδότη και εργαζόμενο).
Παράλληλα τον Δεκέμβριο της τρέχουσας χρονιάς, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, (ΕΕΕ), θα λάβουν διπλή δόση. Πρόκειται για μια παροχή, που αφορά με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από 216.000 δικαιούχους. Η πρόσθετη δαπάνη, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετη προσθήκη, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, είναι και το πρόγραμμα απασχόλησης, που προσφέρει 150.000 θέσεις εργασίας. Ένα πρόγραμμα που ίσχυε και για φέτος, με 100.000 θέσεις απασχόλησης. Πρακτικά, λοιπόν, το πρόγραμμα αυξάνεται κατά άλλες 50.000 θέσεις εργασίας και θα συνεχίσει να επιχορηγεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, μόνο όμως για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για τη νέα χρονιά, υπολογίζεται σε 169 εκατ. ευρώ.