Μιχαηλίδου: Έρχεται ο προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία
«Σεβασμός στα παιδιά που ζουν σε δομές»
Το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας για ειδικές κατηγορίες ατόμων, παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας. Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που θα συμπεριληφθούν στο νόμο για την παιδική προστασία, τα οποία και ανέλυσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Ασφαλώς και ξεχωρίζει το μοντέλο του «προσωπικού βοηθού» που θα δημιουργηθεί για να συνδράμει στα άτομα με αναπηρία. Τονίστηκε όμως και το σκέλος της ημι-αυτόνομης διανομής των παιδιών που διαβιούν σε δομές, με ειδική αναφορά στο σκέλος της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.
Αναλύθηκαν όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν και τονίστηκε ότι εφεξής δεν θα εργάζονται σε τέτοιες δομές, όσοι δεν έχουν ποινικό μητρώο. Ορίζεται για πρώτη φορά ο όρος της παιδικής κακοποίησης.
Πρωτοβουλίες λαμβάνονται και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έγινε λόγος για το πρόγραμμα «Κυψέλη», που θα είναι ενιαίο για όλα τα σχολεία.
Στο εξής θα υπάρχει πρόγραμμα ειδικής ανίχνευσης τυχόν προβλημάτων για τα παιδιά, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι όποιες δυσκολίες ή αναπηρίες για τα παιδιά.
Στο πρόγραμμα Κυψέλη θα υπάρχει και το δίκτυο των μεντόρων. Θα αναλάβει την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Θα διασφαλίζεται εφεξής ότι τα παιδιά θα μένουν όσο γίνεται λιγότερο μέσα στα Ιδρύματα. Στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Υπάρχουν πάνω από 550 παιδιά ηλικίας 15 και άνω. Από αυτά πάνω από 200 είναι ενήλικες. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν χάσει την παιδικότητά τους και έχουν ζήσει μόνο σε αυτές τις δομές. Σε συνεργασία με την Unicef θα δημιουργηθούν διαμερίσματα ημι-αυτόνομης διαβίωσης. Έτσι, θα μπορούν τα παιδιά αυτά να ζήσουν πιο αυτόνομα, σε μικρού τύπου δομές μέσα στην πόλη. Ειδικά για την αναδοχή, υπάρχει ελαστικοποίηση για το ηλικιακό όριο που μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος. Στο εξής κάποιος 25-75 ετών θα μπορεί να γίνει ανάδοχος με τη μέγιστη διαφορά με το παιδί να είναι τα 50 έτη.
Η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στον προσωπικό βοηθό, για την ανάπτυξη των ατόμων με αναπηρία. Τονίστηκε η δημιουργία ενεργητικής πολιτικής γι’ αυτούς τους πολίτες. Πρόκειται για πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα επιλέξουν οι ίδιοι οι ΑμεΑ τον προσωπικό τους βοηθό, ώστε να τους βοηθάει να πάνε στο σούπερ μάρκετ ή να μαγειρέψουν στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα θα είναι αρχικά πιλοτικό, αφορά 2.000 άτομα με αναπηρία και αντίστοιχα 2.000 προσλήψεις προσωπικών βοηθών και κοστολογείται στα 42 εκατ. ευρώ.
Κοινωνικός Σύμβουλος: Στο εξής ενισχύεται και η συγκεκριμένη διαδικασία. Θα παρέχεται πρόσβαση και στα αρχεία των παιδιών ή των ατόμων με αναπηρία ή των ηλικιωμένων που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας.
Εγγύηση για το παιδί: Στόχος είναι να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η φτώχεια των παιδιών και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο σκέλος της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών που διαβιούν σε δομές. Μίλησε για συγκεκριμένα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να επιλέξουν να σπουδάσουν και ποιες θα είναι οι επιλογές τους στην αγορά εργασίας. Τόνισε ότι πρέπει να κινητοποιηθεί και η αγορά εργασίας. Η υφυπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει από το Εθνικό Συμβούλιο Υιοθεσίας και Αναδοχής ώστε να κατατεθούν προτάσεις για κάτι τέτοιο. Η κυρία Μιχαηλίδου εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι έχει υπάρξει δημόσιος διάλογος σχετικά με τα παιδιά αυτά, σχετικά με τον κίνδυνο που θα μπορούσε να υπάρξει για να μην μετατραπούν σε φτηνά εργατικά χέρια. «Τα παιδιά αυτά είναι από 15 και άνω είναι βαθιά ιδρυματοποιημένα, πρέπει να τα βοηθήσουμε να βρουν μια δουλειά. Έχουμε μαζί μας τη Unicef, έχουν και το Εθνικό Συμβούλιο Υιοθεσίας και Αναδοχής». Εκεί θα υπάρξει η εξειδίκευση των προτάσεων ώστε ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής θα είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν θα μετατραπούν σε φτηνή εργασία. «Οι δουλειές αυτές θα είναι καλοπληρωμένες, που θα ικανοποιούν τα θέλω των παιδιών».
Η κυρία Μιχαηλίδου μίλησε και για πρόγραμμα 180 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να φτιαχτούν νέες μονάδες σε σταθμούς, που θα αφορούν μόνο την βρεφική ηλικία.