Οι 8 προκλήσεις για εργασιακά και Ασφαλιστικό
Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε εκτενή αναφορά στο υπουργικό
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης τις οκτώ προκλήσεις που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση σε εργασιακά, Ασφαλιστικό και κοινωνική προστασία.
Ο υπουργός Εργασίας πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
Οι στόχοι που τέθηκαν για την «επόμενη ημέρα», είναι οι ακόλουθοι:
- Αγορά Εργασίας: Εμπέδωση θετικής πορείας – Μετασχηματισμός ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) – Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ενεργητικών πολιτικών.
- Προστασία των εργαζόμενων: Καθολική εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας – Πλήρης λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.
- Ασφαλιστικό Σύστημα: Νέο πλαίσιο στην επαγγελματική ασφάλιση – Πλήρης λειτουργία ΤΕΚΑ.
- Κοινωνική προστασία: Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας – Έμφαση στην κοινωνική επανένταξη.
- Στεγαστική πολιτική: Εκσυγχρονισμός και συντονισμός σχετικών πολιτικών – Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ΔΥΠΑ.
- Δεξιότητες: Μείωση χάσματος προσφοράς και ζήτησης (skills mismatch) – Υλοποίηση νέας εθνικής στρατηγικής δια βίου μάθησης – Ενίσχυση μαθητείας.
- Οικογένεια – Δημογραφικό: Κατάρτιση και υλοποίηση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
- Ισότητα: Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές (genter mainstreaming).
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προέβη ταυτόχρονα σε μια συνολική αποτίμηση των πεπραγμένων της τριετίας.
Τονίστηκε, ότι από τον Ιούλιο του 2019, όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και η ανεργία ήταν 17,3%, καταγράφηκε υποχώρηση κατά 4,8 μονάδες στο 12,5% τον Απρίλιο του 2022.
Την ίδια στιγμή, οι απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει το «ψυχολογικό όριο» των 4 εκατ. ατόμων.
Όπως έγινε γνωστό, την διετία της πανδημίας, δόθηκαν 10 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως στήριξη για τους εργαζόμενους. Από αυτά, τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούσαν την κάλυψη των αναστολών συμβάσεων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Για προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας έχουν καταβληθεί 1,65 δισ. ευρώ το 2020 και το 2021, ενώ για φέτος προβλέπεται να δοθούν επιπλέον 1,18 δισ. ευρώ.
Συνολικά, εκτιμάται ότι θα προκύψουν 380.563 ωφελούμενοι.
Στην παρουσίαση, επισημάνθηκε ότι έχει προϋπολογιστεί να δοθεί ποσό 1 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Η κατάρτιση για πρώτη φορά θα μπορεί να γίνει και μέσα από τα Πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν συμπράξεις και με μεγάλες διεθνείς εταιρίες (Google, Amazon, Microsoft, Cisco).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο μοντέλο που θεσμοθετήθηκε, η πληρωμή των παρόχων και των καταρτιζόμενων θα πραγματοποιείται βάσει αποτελέσματος.
Ειδική αναφορά έγινε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ μικτά, από την 1η Μαΐου και μετά.
Επισημάνθηκε ότι μετά από αυτή την διπλή φετινή παρέμβαση, οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα φέρνουν την Ελλάδα στην 9η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία και Μάλτα.
Όπως τονίστηκε προκύπτει ετήσιο όφελος 882 ευρώ για όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και άλλα 188 ευρώ ως ετήσιο κέρδος, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου κατά 1,88 μονάδες.