Προνόμια εμβολιασμένων: Το «γαλλικό μοντέλο» και η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής
Για ποιους πολίτες «βγαίνουν» οι μάσκες
Τη «φόρμουλα» με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση για προνόμια και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους πολίτες αναζητά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τα ζητήματα αυτά θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους.
Κοινή γραμμή για το πλάνο που αναμένεται να εφαρμοστεί, φαίνεται πως αποτελεί το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για όλους τους πολίτες ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού ανά πάσα στιγμή. «Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Στο ίδιο το μήκος κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν προνόμια. Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα. Υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών για αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεταξύ μας. Και θα είμαστε έτοιμοι, όταν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άρα όλοι θα έχουν δικαίωμα στον εμβολιασμό, να πούμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας σήμερα (14/6) στην ΕΡΤ, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει μία σταδιακή απελευθέρωση της δραστηριότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Και όπως τόνισε, είναι απολύτως λογικό αφού είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι το κομμάτι που αφορά στις διευκολύνσεις αφορά τη σταδιακή αποκατάσταση της πλήρους ελευθερίας στην κίνηση και τη δράση όσων έχουν εμβολιαστεί ενώ είναι μια ξεχωριστή κουβέντα που αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Όπως είπε, για τα ζητήματα αυτά θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους και «συν τω χρόνω θα είμαστε έτοιμοι για να εισάγουμε τη σχετική ρύθμιση».
Για ποιους πολίτες «βγαίνουν» οι μάσκες – Στο «τραπέζι» υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Η συζήτηση περιλαμβάνει αφενός ορισμένες δυνατότητες οι οποίες θα επιφυλάσσονται χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς μεγαλύτερη πίεση σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί (ήδη σε έναν βαθμό συμβαίνει αυτό όπως π.χ. στα ταξίδια σε νησί), μπορεί να αφορά τη χρήση της μάσκας κλπ. Αφετέρου για την υποχρεωτικότητα είπε πως είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες εκείνες που αποτελούν στην πραγματικότητα πηγή για την τυχόν μετάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι υγειονομικές μονάδες ή οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι πολύ πιο προστατευμένες από τις γενικές υποδομές, διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τα προνόμια που έχουν αποφασισθεί ότι θα δοθούν, σε αναμονή βεβαίως της γνωμοδότησης των ειδικών επιστημόνων είναι:
- Οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα διαθέτουν και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να κινούνται κανονικά χωρίς μάσκες σε ανοικτούς χώρους.
- Επίσης χωρίς μάσκες θα είναι και σε κλειστούς χώρους, όπως στα εστιατόρια (όταν επιτραπεί η χρήση των εσωτερικών χώρων), σε μπαρ, σε υπαίθριες εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λ.π.. Προς ώρας οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει τι πρέπει να γίνει με κλειστούς χώρους όπως κέντρα διασκέδασης, συναυλιακούς χώρους κ.λ.π. με δεδομένο ότι είναι καλοκαίρι, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, αφού το πιο πιθανό είναι να χρειασθεί κι άλλη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις.
- Αντίστοιχα οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test.
- Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τα ταξίδια και ειδικά για τα αεροπλάνα για το αν θα πρέπει να φορούν μάσκα όσοι έχουν εμβολιασθεί. Οι ειδικοί προς ώρας δεν έχουν καταλήξει.
Άρση περιορισμών και «γαλλικό μοντέλο»
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο αναμένεται να υπάρξει μερική άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Με βάση το «γαλλικό μοντέλο» έχει ανοίξει, ήδη, η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για την εφαρμογή των προνομίων, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:
- Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους.
- Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του.
«Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε στον Σκάι, ο υπουργός.
Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επισήμανε.
Τέλος από 1η Ιουλίου το υποχρεωτικό self test για εμβολιασμένους
Ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.
Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.
Έρχονται υποχρεωτικός εμβολιασμός
Την ίδια στιγμή, επανέρχεται η συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμών και ειδικότερα των υγειονομικών και εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Όπως σημείωσε πρόσφατα, πρώτα θα γνωμοδοτήσει σχετικά η επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.
«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.