Συντάξεις
Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Κλείνουν οι αιτήσεις για επιδότηση της δόσης δανείου
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες
29/09/2020 | 19:09
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες
Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
Μέσω του προγράμματος το Δημόσιο επιδοτεί έως και με 90% τη δόση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες για να υπαχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να σημειώσουν τα εξής:
- Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων πολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο
Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%. - Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.
- Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%
Οι δανειολήπτες που θα υποβάλουν αίτηση στην στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/ covid19-gefyra/) για την επιδότηση του δανείου τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Η δήλωση του Πληρεξούσιου Σύμβουλου γίνεται μόνο μέσω της αίτησης του αιτούντα.
- Ο Σύμβουλος δεν μπορεί με τους προσωπικούς του κωδικούς να δει τις αιτήσεις που έκανε για λογαριασμό άλλων, παρά μόνο με τους κωδικούς του κάθε αιτούντα/πελάτη.
- Με τους προσωπικούς του κωδικούς, ο Σύμβουλος, μπορεί μόνο να υποβάλει αίτηση για τον εαυτό του (ως αιτούντας) ή σαν σύζυγος ή κλπ.
- Στα Στοιχεία Επικοινωνίας Αιτούντα δεν απαιτείται όταν χρησιμοποιεί ο δανειολήπτης το ίδιο email, να κάνει κάθε φορά επιβεβαίωση (με αποστολή από το σύστημα κωδικού επιβεβαίωσης) από την στιγμή που ήδη έχει γίνει επιβεβαίωση για το συγκεκριμένο email.
- Εάν χρησιμοποιείται ο ίδιος υπολογιστή για την υποβολή κάθε νέας αίτησης (ή συναίνεσης άρσης απορρήτου) τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να κάνει αποσύνδεση (ή έξοδο) και μετά να συνδεθεί εκ νέου στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/ covid19-gefyra/) με τους κωδικούς του άλλου ατόμου.
- Σε περίπτωση που υπέβαλαν και οι δυο σύζυγοι αίτηση, θα επιδοτηθεί ο πρώτος ο οποίος θα ολοκληρώσει την αίτηση.
- Αν η σύζυγος είναι και εγγυητής θα πρέπει να μπει 2 φορές στην πλατφόρμα και να δώσει συναίνεση απορρήτου. Και ως σύζυγος και ως εγγυητής.
- Η αίτηση αποθηκεύεται μόνο με την υποβολή της.
- Δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέας αίτησης, όσο υπάρχει ενεργή αίτηση για το εκάστοτε ΑΦΜ.
- Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης. Έως το στάδιο της άρσης απορρήτου από τα μέλη της οικογένειας υπάρχει πλήκτρο ακύρωσης. Μετά θα πρέπει να στείλει ο δανειολήπτης μήνυμα στο πεδίο «βοήθεια».