Επαγγελματικά Ταμεία: Αλλάζει το καθεστώς εποπτείας
Πώς θα γίνεται καλύτερος έλεγχος
Αλλαγές στο σημερινό, προβληματικό, όσο και δυσκίνητο, καθεστώς εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στόχος είναι να μπορεί να πραγματοποιείται ουσιαστικός έλεγχος και να αποφεύγονται οι επικαλύψεις που παρατηρούνται σήμερα.
Άλλωστε, στη διαδικασία του ελέγχου εκτός από τα ΤΕΑ, θα προστεθεί και το νεοσύστατο ΤΕΚΑ, που έχει αναλάβει το σκέλος της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.
Έως τώρα, υπάρχει μία άτυπη «Τρόικα» (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Εθνική Αναλογιστική Αρχή και Υπουργείο Εργασίας), που ελέγχει τα ΤΕΑ.
Έχει διαπιστωθεί ότι έτσι δεν μπορεί να γίνει ο έλεγχος με ικανοποιητικό τρόπο. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται στο να μείνει μία Αρχή, που θα ελέγχει το χώρο της Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Υπάρχουν σκέψεις να δοθεί ο ελεγκτικός ρόλος, αποκλειστικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή να επιλεχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να αναλάβει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου.
Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εντός του υπουργείου Εργασίας, μια άλλη ενιαία Αρχή, που θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο τόσο για τα ΤΕΑ, όσο και για το νεοσύστατο ΤΕΚΑ.
Όμως υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή η νέα Αρχή, θα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον έμπειρων στελεχών του χώρου (π.χ. αναλογιστών), ώστε να μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον εποπτικό έλεγχο.
Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε ως πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο της επιλογής της ΤτΕ, για την εποπτεία συνολικά του κλάδου, δηλαδή των ΤΕΑ και του ΤΕΚΑ.