Επιδότηση €200.000: Ευκαιρία για καλά προετοιμασμένους
Γράφει για το workenter o γενικός διευθυντής της ResNovae LP κ. Νικόλαος Κακογιάννης
Παραδοσιακά, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της… βαριάς βιομηχανίας της ελληνικής οικονομίας. Τη τελευταία πενταετία ο ρυθμός αύξησης των επισκεπτών στη χώρα μας ανεβαίνει βαθμηδόν, με το στόχο των 30 εκατομμυρίων επισκεπτών να μην είναι πλέον μακρινός.
Ενδεικτικά τη τελευταία διετία ο ετήσιος αριθμός τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξεπέρασε τα 27 εκατομμύρια. Η άνοδος αυτός έχει ποικίλα αίτια. Έχει να κάνει με την άνοδο των υποδομών φιλοξενίας και του τουριστικού μας προϊόντος, τις γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε δημοφιλείς γειτονικές χώρες, (Αίγυπτο, Τουρκία), αλλά και με την πτώση των τιμών σε αρκετά παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
Επιμέρους δείκτες της τουριστικής μας βιομηχανίας δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικοί. Η κατά κεφαλή κατανάλωση, αλλά και η κατά κεφαλή τιμή διανυκτέρευσης σε μεσαίες (και κάτω) ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν κάμψη.
Επίσης, η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης τα τελευταία δύο έτη, αλλά και η άκριτη και απροειδοποίητη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης οδηγεί σε μια κατακόρυφη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι αντίστοιχων του εξωτερικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές των παράλιων της Τουρκίας.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εύκολα μπορεί κανείς να σημειώσει δύο βασικά στοιχεία: Αφενός ότι ο τουρισμός προσφέρει ένα σημαντικό πεδίο δράσης με περιθώριο κέρδους, αλλά παράλληλα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, με αποτέλεσμα να απαιτείται τεχνογνωσία, σχεδιασμός και υψηλού επιπέδου προϊόν για να επιτύχει κανείς.
Σε αυτό το περιβάλλον, από τέλος του 2017 έως τέλη Μαρτίου 2018, είναι ενεργό το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση ίδρυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο χώρο του Τουρισμού.
Ωστόσο, η… γη της επαγγελίας δεν υφίστανται πλέον. Έτσι -και εδώ- δεν θα είναι μια απλή διαδικασία για κάποιον που θέλει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη επιδότηση. Ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Με βάση τις απαιτήσεις της δράσης του ΕΣΠΑ, κάθε επενδυτική πρόταση αξιολογείται βάση ενός συγκεκριμένου point system. Η βαθμολόγηση χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες:
α) στα κριτήρια περιγραφής των επίδοξων επενδυτών
β) στην ποιοτική και χρηματοοικονομική περιγραφή – ανάλυση της επένδυσης
Συγκεκριμένα αξιολογείται η επαγγελματική εμπειρία , η τεχνογνωσία και η χρηματοδοτική ικανότητα των επενδυτών. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς με βάση το προφίλ του επενδυτή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία ή μη μιας επένδυσης.
Στη συνέχεια ο σύμβουλος που θα επιλέξει ο επενδυτής πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά μελετών που θα ενισχύουν την πρόταση του επενδυτή.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε οι μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν:
- Χρηματοοικονομική μελέτη και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου με εξαγωγή βασικών επενδυτικών δεικτών όπως IRR , ROI , NPV
- Market Analysis και μελέτη βιωσιμότητας, με βάση το τοπικό αλλά και γενικότερο ανταγωνισμό
- Αναλυτική τεκμηρίωση δαπανών τόσο για το εύλογο του κόστους τους αλλά και για την αναγκαιότητα τους
- Τεκμηρίωση αδειοδοτικής και τεχνικής εφικτότητας της επένδυσης
Του Dr. Νικόλαου Κακογιάννη, γενικού διευθυντή της ResNovae LP – Σύμβουλοι Επενδύσεων
mail: espa@resnovae.gr
τηλ: 210 2718306