ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 55.000 συνταξιούχοι για αδήλωτα αναδρομικά
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται περίπου 55.000 συνταξιούχοι και φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά τα οποία εισέπραξαν το 2020.
Η φορολογική διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή ειδοποιητηρίων και προετοιμάζει νέο κύκλο υπενθυμίσεων, ακόμη και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς οι συγκεκριμένες φορολογικές υποθέσεις οδεύουν προς παραγραφή στο τέλος του έτους.
Για όσους από τον έλεγχο προκύψει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε έως 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Περίπου 55.000 με φορολογικές εκκρεμότητες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 878.000 φορολογούμενοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά μέσα στο 2020.
Από αυτούς, περίπου 761.000, δηλαδή το 87%, έχουν ήδη υποβάλει τις απαιτούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν, ο ελεγκτικός μηχανισμός προχώρησε σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις στις οποίες προκύπτει επιπλέον φόρος.
Από τη διαδικασία αυτή διαπιστώθηκε ότι σχεδόν 55.000 φορολογούμενοι εξακολουθούν να έχουν εκκρεμότητες, με εκτιμώμενη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση τουλάχιστον 100 ευρώ.
Η ανταπόκριση στα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα κρίνεται ήδη σημαντική, καθώς περίπου τρεις στους δέκα από όσους ειδοποιήθηκαν έχουν προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και στην εξόφληση του σχετικού φόρου.
Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά στο φορολογικό έτος στο οποίο αυτά αφορούν και όχι στο έτος κατά το οποίο εισπράχθηκαν.
Για κάθε διαφορετικό φορολογικό έτος απαιτείται ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση.
Ειδικότερα, για αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα του 2020 επιλέγεται το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή η δήλωση που είχε υποβληθεί το 2021.
Για φορολογικά έτη από το 2015 και μετά, οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή δηλώσεων εισοδήματος της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν «Τροποποιητική Δήλωση» και στη συνέχεια «Δήλωση Αναδρομικών Ε1».
Τα σχετικά ποσά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς, χωρίς να επιτρέπεται μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας η τροποποίηση άλλων στοιχείων της αρχικής δήλωσης.
Ποια αναδρομικά πρέπει να δηλωθούν
Η υποχρέωση αφορά, μεταξύ άλλων, αναδρομικές αποδοχές που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και καθυστερημένες καταβολές μισθών, συντάξεων ή επιδομάτων.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ποσά πρέπει να δηλώνονται στο φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται.
Έως 72 δόσεις για την εξόφληση
Όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή σε έως 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για να εξαντληθεί ο μέγιστος αριθμός των 72 δόσεων, η συνολική οφειλή μαζί με τους τόκους θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 2.160 ευρώ.
Για μικρότερες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων περιορίζεται αναλόγως.
- Μόλις τώρα Αγαπηδάκη: Νέα SMS σε 43.500 δικαιούχους του προγράμματος παχυσαρκίας τον Νοέμβριο
- 2 λεπτά πριν Αυξήσεις σε 671.000 συνταξιούχους – Τέλος ο συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς
- 8 λεπτά πριν Υπόθεση «Χωριάτικο»: Ποιος είναι ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ που συνελήφθη






