1ο Athens Civil Society Festival: Στα σκαριά δίκτυο για να βρίσκουν δουλειά οι άστεγοι (φωτογραφίες)
Νέες δράσεις για τις ευάλωτες ομάδες από τον δήμο Αθηναίων
Το Σαββατοκύριακο το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων γέμισε χρώμα, μουσική και αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς!
Το workenter.gr ήταν εκεί. Το 1ο Athens Civil Society Festival, πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο από τις 21 έως τις 23 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο.
Διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Συν Αθηνά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 οργανώσεων και φορέων.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν
- 140 ενημερωτικά περίπτερα και bazaar
- 43 παιδικές και νεανικές δράσεις και ψυχοπαιδαγωγικά παιχνίδια
- 40 προβολές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους
- 20 αθλητικές δραστηριότητες
- 25 καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις
- 15 συναυλίες και μουσικά δρώμενα
- 30 βιωματικά εργαστήρια και παρεμβατικά workshops και
- 18 διαδραστικές ομιλίες και συζητήσεις
Μεταξύ άλλων, επισκεφθήκαμε το περίπτερο του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων). Εκεί συνομιλήσαμε με την Πρόεδρο και εντεταλμένη του Δήμου Αθηναίων για την Υποστήριξη και Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων Μελίνα Δασκαλάκη, την ομάδα Street Work, καθώς και την υπεύθυνη Τύπου, Άννα Καρατάσιου.
Ρωτήσαμε την κυρία Δασκαλάκη τι αφορούν οι νέες δράσεις που ετοιμάζει το ΚΥΑΔΑ:
«Οργανώνουμε μία δράση με το βιβλιοπωλείο των αστέγων όπου οι άστεγοι και θα μπορούν να παίρνουν και να δανείζονται βιβλία, αλλά θα κάνουμε και μία λέσχη ανάγνωσης στην δομή του πολυδύναμου, εκεί που μένουν πάνω από 200 άστεγοι, γιατί τους ενδιαφέρουν οι δραστηριότητες.
Επίσης υπάρχει πάντα το κοινωνικό κομμωτήριο, το οποίο είναι πολύ δραστήριο. Κουρεύει όχι μόνο στον κόμβο αλληλοβοήθειας αλλά και στο δρόμο και σε άλλες δομές.
Συζητάμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα με το οποίο θα αντιστοιχούμε τους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά με τους εργοδότες που προσφέρουν εργασία.
Επίσης, ολοκληρώνουμε την εκπαίδευση των εργαζομένων για το ΚΑΡΠΑ και τις πρώτες βοήθειες. Όλοι οι εργαζόμενοι της δομής έχουν περάσει εκπαίδευση. Τέλος, προσπαθούμε να οργανώσουμε εκπαίδευση εργαζομένων και αστέγων σε ψηφιακές δεξιότητες».
Στη συνέχεια ακολουθήσαμε την κυρία Δασκαλάκη σε ένα εργαστήρι όπου…φτιάξαμε ουκρανικά, ανοιξιάτικα, πολύχρωμα στεφάνια.
Όπως μας είπε: «Εδώ εκπροσωπείται και το προσφυγικό του Δήμου Αθηναίων και ιδίως το ACCMR , το οποίο είναι μία πλατφόρμα με όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό και τους διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν κάναμε αυτό το εργαστήριο με τα ουκρανικά στεφάνια της άνοιξης στηρίζοντας και τις Ουκρανές γυναίκες. Ετοιμάζουμε πολύ σύντομα το Refugee week, που έγινε και πέρυσι, στο γιορτάζουμε τις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην πόλη».
Θα υπάρξουν δράσεις στο Refugee week;
Θα κάνουμε μία υπέροχη δράση που είναι η σκυταλοδρομία λέξεων, δηλαδή ένα ενιαίο, ελληνικό κείμενο, μία νουβέλα, που έχουν γράψει πρόσφυγες στα ελληνικά που δεν είναι η μητρική τους γλώσσα, αλλά ζουν πολλά χρόνια εδώ και γράφουν μία νουβέλα παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλον, κάνοντας ενιαίο κείμενο. Θα το παρουσιάσουμε στο τέλος όπου θα είναι η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη που εκδίδει στον Ίκαρο και κάνει και μαθήματα δημιουργικής γραφής και όταν ολοκληρωθεί αυτό θα κάνουμε ένα workshop που θα παρουσιάσουμε αυτό το έργο, θα μιλήσουμε για τη συγγραφή στα ελληνικά και θα απευθυνθούμε τόσο στους Έλληνες όσο και στις κοινότητες των προσφύγων. Αυτό είναι λοιπόν το κομμάτι της ζωής των προσφύγων στην πόλη και η παρουσία του στο φεστιβάλ.
Αφού φτιάξαμε τα στεφάνια, συνεχίσαμε την ξενάγησή μας στους παρακείμενους χώρους. Πήγαμε στην έκθεση φωτογραφίας της «Save Your Hood» με θέμα τα απορρίμματα ενώ είδαμε και τον πάγκο όπου υπήρχαν αντικείμενα που βρέθηκαν μετά από δεκαετίες πεταμένα σε διάφορα σημεία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα κουτάκια της coca cola, ένα παλιό κινητό που βρέθηκε σε μία κασετίνα μαζί με μία κάρτα sim, καθώς και ένα φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» από το 1998.
Το αποτύπωμα του Athens Civil Society Festival θετικό και ελπιδοφόρο. Για να αποτελέσει ισχυρή αφετηρία νέων δράσεων υπέρ όσων βρίσκονται σε ανάγκη.
Φωτογραφίες: Άννα Καρατάσιου