Ζαχαράκη: «Οι Πανελλαδικές αγγίζουν τα όριά τους» – Τι αλλάζει στο Λύκειο

Μήνυμα προετοιμασίας, αλλά και προβληματισμού για το μέλλον των Πανελλαδικών Εξετάσεων έστειλε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό σύστημα παραμένει αξιόπιστο, ωστόσο «αγγίζει πλέον τα όριά του».
Σημαντικό: Για να βλέπεις πρώτος παρόμοια θέματα, μπες ΕΔΩ και κάνε τικ στο τετραγωνίδιο του workenter.gr!
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή NewsRoom, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο εθνικός διάλογος για το νέο Λύκειο και το μέλλον των Πανελλαδικών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο να εξεταστούν πιθανές αλλαγές στη δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
«Όλα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές»
Η Σοφία Ζαχαράκη διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τη διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, σημειώνοντας ότι η προετοιμασία ξεκινά μήνες πριν.
Όπως ανέφερε, η διαδικασία αφορά χιλιάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη του υπουργείου, ενώ βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και η διαχείριση πιθανών απρόβλεπτων καταστάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το άγχος των υποψηφίων.
Ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των Πανελλαδικών
Η υπουργός Παιδείας επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το μέλλον του εξεταστικού συστήματος, δηλώνοντας ότι προσωπικά έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των Πανελλαδικών.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο εθνικός διάλογος δεν ξεκίνησε λόγω της επικαιρότητας, αλλά αποτελεί μια οργανωμένη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί υπό τον πρύτανη κ. Σφακιανάκη εξετάζει συνολικά τον χαρακτήρα του νέου Λυκείου, χωρίς, όπως είπε, να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδρομής ή στην πιθανή εναλλακτική των Πανελλαδικών.
Τι θα ισχύσει για τους σημερινούς μαθητές
Η Σοφία Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές αποφασιστούν δεν θα επηρεάσουν τους σημερινούς μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση γύρω από τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά το μέλλον των παιδιών και απαιτεί σοβαρό διάλογο.
Ψυχική υγεία μαθητών: «Να μιλάνε και να ζητούν βοήθεια»
Με αφορμή την τραγωδία στην Ηλιούπολη με την απώλεια δύο μαθητριών, η υπουργός έστειλε μήνυμα στήριξης προς τους μαθητές, τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Όπως σημείωσε, η ψυχική υγεία των παιδιών αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και όχι μια αποσπασματική παρέμβαση λόγω της επικαιρότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2019 μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα δημόσια σχολεία.
Παρότι αναγνώρισε ότι οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες, υπογράμμισε ότι ενεργοποιούνται επιπλέον δομές ψυχολογικής υποστήριξης μέσω των ΚΕΔΑΣΥ, ενώ κάλεσε τους μαθητές να μιλούν ανοιχτά για όσα τους απασχολούν.
- 22 λεπτά πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια
- 1 ώρα πριν Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 πρακτικές που βοηθούν
- 2 ώρες πριν Σήμερα η κηδεία του Νάσου Αθανασίου- Πότε και πού θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία

















