Υπουργείο Παιδείας: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες παρουσιάζεται στο ΑΠΘ

Υπουργείο Παιδείας: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες παρουσιάζεται στο ΑΠΘ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και τις Γενοκτονίες του 20ού αιώνα παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να φέρει τη σύγχρονη ιστορική εκπαίδευση πιο κοντά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σημαντικό: Για να βλέπεις πρώτος παρόμοια θέματα, μπες ΕΔΩ και κάνε τικ στο τετραγωνίδιο του workenter.gr! 

Η εκδήλωση με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τη Μνήμη, υπερασπίζοντας την Ανθρωπότητα» πραγματοποιείται αύριο, 19 Μαΐου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο διαλόγου γύρω από τη διδασκαλία της ιστορικής μνήμης μέσα από ψηφιακά μέσα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας με τίτλο «Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και άλλες Γενοκτονίες στον 20ό αιώνα», η οποία συγκεντρώνει πλούσιο εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό.

Τι περιλαμβάνει η νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει ιστορικές αναλύσεις, φωτογραφικό υλικό, βιογραφίες, βίντεο, podcasts, αφηγήσεις, χάρτες, αλλά και ολοκληρωμένα σχέδια μαθημάτων για χρήση μέσα στη σχολική τάξη.

Μέσα από το υλικό αυτό, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προσεγγίσουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα και επηρέασαν βαθιά την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να λειτουργήσει και ως ανοιχτός χώρος ανταλλαγής ιδεών, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να καταθέτουν εκπαιδευτικές προτάσεις, δράσεις και διδακτικές πρακτικές γύρω από τη θεματική των Γενοκτονιών.

Συνεργασία πανεπιστημίων, UNESCO και διεθνών φορέων

Το εγχείρημα αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας με σημαντικούς ακαδημαϊκούς και διεθνείς φορείς.

Στη δημιουργία της ιστοσελίδας συμμετείχαν το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, η UNESCO, αλλά και το United States Holocaust Memorial Museum.

Η ιστορική μνήμη περνά στη ψηφιακή εποχή

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διεθνώς η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γενιές προσεγγίζουν ιστορικά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα και οι Γενοκτονίες.

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης ψηφιακής πληροφόρησης, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επισημαίνουν ότι η αξιοποίηση διαδραστικών εργαλείων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην κατανόηση της ιστορίας και στην ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης.

Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι να προσφέρει όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία, αξιοποιώντας σύγχρονες μορφές αφήγησης και πολυμέσα.

Ανοιχτή πρόσκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Η εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα ιστορικής μνήμης, εκπαίδευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι η γνώση της ιστορίας αποτελεί βασικό εργαλείο απέναντι στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε μορφή μισαλλοδοξίας.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr