Υπουργείο Παιδείας: Δεν χάνουν εξάμηνα και πιστωτικές μονάδες οι φοιτητές των ΝΠΠΕ
Τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον χρόνο φοίτησης και τις πιστωτικές μονάδες που έχουν ήδη αποκτήσει δίνει σε φοιτητές των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών των οποίων οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας ή οι αποφάσεις πιστοποίησης ακυρώθηκαν μεταγενέστερα από δικαστήριο. Στόχος της είναι να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές με τις συνέπειες διοικητικών ή κανονιστικών προβλημάτων στα οποία δεν είχαν συμμετοχή.
Τι αλλάζει για τους φοιτητές των ΝΠΠΕ
Με την προτεινόμενη διάταξη, το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί ειδικό πλαίσιο για την αναγνώριση:
- του χρόνου σπουδών που έχει ήδη διανυθεί,
- των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε επιτυχώς ολοκληρωμένα μαθήματα και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες,
- της ακαδημαϊκής προόδου που πραγματοποιήθηκε όσο οι σχετικές διοικητικές πράξεις βρίσκονταν σε ισχύ.
Επομένως, οι φοιτητές δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσουν τις σπουδές τους από την αρχή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.
Η βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση
Η αναγνώριση δεν γίνεται αυτόματα και χωρίς όρους. Η τροπολογία θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση το αρχικό πρόγραμμα σπουδών να πιστοποιηθεί εκ νέου από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Παράλληλα, ο φοιτητής πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο, εκ νέου πιστοποιημένο πρόγραμμα.
Τι ισχύει για τις πιστωτικές μονάδες
Οι πιστωτικές μονάδες που απέκτησαν οι φοιτητές από μαθήματα ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις οποίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς θα υπολογίζονται κανονικά.
Συγκεκριμένα, θα προσμετρώνται:
- για τη συνέχιση των σπουδών,
- για την ολοκλήρωση του προγράμματος,
- για τη λήψη πτυχίου ή διπλώματος,
- καθώς και για κάθε άλλη νόμιμη χρήση.
Γιατί κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση
Η τροπολογία κατατέθηκε μετά τις αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που επηρέασαν άδειες ή πιστοποιήσεις προγραμμάτων ΝΠΠΕ.
Οι φοιτητές είχαν εγγραφεί σε προγράμματα τα οποία είχαν πιστοποιήσει τα αρμόδια όργανα και λειτουργούσαν βάσει διοικητικών πράξεων που ίσχυαν εκείνη την περίοδο. Συνεπώς, είχαν οργανώσει καλόπιστα την προσωπική και ακαδημαϊκή τους πορεία στηριζόμενοι στις αποφάσεις της Πολιτείας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Οι φοιτητές που επηρεάζονται χρειάζεται να ελέγξουν δύο βασικά στοιχεία:
- Εάν το πρόγραμμα στο οποίο είχαν εγγραφεί θα λάβει νέα πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ.
- Εάν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ίδιο, εκ νέου πιστοποιημένο πρόγραμμα.
Εφόσον ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις, ο ήδη διανυθείς χρόνος φοίτησης και οι μονάδες ECTS που αποκτήθηκαν από επιτυχώς ολοκληρωμένες δραστηριότητες θα αναγνωριστούν.
- 3 λεπτά πριν Νίκος Μαζιώτης: Αποφυλακίστηκε μετά από 20 χρόνια – Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- 10 λεπτά πριν Ηλίας Κασιδιάρης: Ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος
- 26 λεπτά πριν ΚΟΤ 2026: Ποιοι πρέπει να ξανακάνουν αίτηση- Tι ισχύει με ΕΝΦΙΑ και φιλοξενούμενους









