Υπ. Υγείας: Έρχεται χαράτσι έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εξέτασης – Ο «τιμοκατάλογος»

Υπ. Υγείας: Έρχεται χαράτσι έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εξέτασης – Ο «τιμοκατάλογος»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέο χαράτσι 1 έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εξέτασης προετοιμάζει όπως φαίνεται το υπουργείο Υγείας ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Όπως προανήγγειλε το υπουργείο μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη, η πρόταση του υπουργείου είναι για χαράτσι 1 έως 3 ευρώ σε ασφαλισμένους όταν ο γιατρός θα τους δίνει παραπεμπτικό για εξετάσεις.

Χαράτσι για εργαστηριακές εξετάσεις στο παραπεμπτικό

Τα έσοδα που θα προκύψουν, σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου που αποκάλυψε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα «συνδράμουν» στη «διαχείριση του clawback» για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με την πρόταση λοιπόν του υπουργείου Υγείας, οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό σε εργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων.

Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) «αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, και το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback».

Παράλληλα προβλέπονται πρόσθετοι κόφτες στις εξετάσεις που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, με την «άμεση εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων», υπό πρόσχημα της «αντιμετώπισης της υπερσυνταγογράφησης».

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο για τη τηλεδιάσκεψη που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ίδιο τον Αδ. Γεωργιάδη, η «τρύπα» που θα προκύψει στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από τη «διαχείριση» του clawback θα το πληρώσουν και πάλι οι ασφαλισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ 2024 προβλέπεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 217 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ προορίζονται κυρίως να καλύψουν τη μείωση των εσόδων του clawback, ώστε να υπάρξει …ανακούφιση των επιχειρηματικών ομίλων των διαγνωστικών κέντρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ κ.λπ.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr