Υγεία: Τι αλλάζει σε προσωπικό γιατρό, “προλαμβάνω” και πρόγραμμα παχυσαρκίας
Σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προωθεί το υπουργείο Υγείας, με επίκεντρο τον προσωπικό γιατρό, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και την επέκταση της τηλεϊατρικής.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο mononews.gr, παρουσίασε την πορεία των βασικών προγραμμάτων, διευκρινίζοντας τι αλλάζει και ποιες υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι πολίτες.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα παχυσαρκίας για 43.500 δικαιούχους
Το Πρόγραμμα Παχυσαρκίας Ενηλίκων δεν σταματά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Όπως ανέφερε, κανένας πολίτης δεν έχει μείνει ακάλυπτος, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τη νομοθετική και τεχνική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη συνέχιση του προγράμματος.
Σήμερα, 43.500 δικαιούχοι έχουν ήδη ενταχθεί σε θεραπευτική αγωγή. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται εξαιρετικά υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος.
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Συνεχίζονται οι δωρεάν εξετάσεις
Κανονικά συνεχίζονται και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξετάσεις για τέσσερις βασικούς τομείς:
- τον καρκίνο του μαστού,
- τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας,
- τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
- τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η νέα φάση του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι σήμερα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πολίτες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Μέσω αυτών έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 300.000 πολίτες με πρώιμα ευρήματα.
Η αναπληρώτρια υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι, μέσω του προγράμματος, έχουν αποτραπεί περίπου 60.000 εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Βασικός στόχος, όπως επισήμανε, είναι η πρόληψη να ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και να γίνει σταδιακά συνήθεια.
Προσωπικός γιατρός: Αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης στους ειδικούς
Αλλαγή φιλοσοφίας επιχειρείται και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο οποίος καλείται να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της φροντίδας των ασθενών.
Μέχρι σήμερα, πολλοί πολίτες επιλέγουν μόνοι τους τον ειδικό γιατρό στον οποίο θα απευθυνθούν, ανάλογα με το σύμπτωμα που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, όταν κάποιος πονάει στο πόδι, συνήθως κλείνει απευθείας ραντεβού με ορθοπαιδικό.
Με το νέο μοντέλο, ο πολίτης θα απευθύνεται αρχικά στον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα αξιολογεί την κατάστασή του και θα τον παραπέμπει, όταν απαιτείται, στην κατάλληλη ειδικότητα.
Όπως δήλωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι πλέον ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών, αλλά η αλλαγή της κουλτούρας των πολιτών, οι οποίοι έχουν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες να κάνουν «αυτοπαραπομπή».
Το σύστημα παραπομπών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ, σύμφωνα με την ίδια, οι πρώτες αντιδράσεις των γιατρών είναι θετικές.
Δωρεάν προσωπικός παιδίατρος για έως 850.000 παιδιά
Παράλληλα, λειτουργεί για πρώτη φορά ο θεσμός του δωρεάν προσωπικού παιδιάτρου.
Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καλύψει έως και 850.000 παιδιά, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 170.000. Το υπουργείο Υγείας αποστέλλει ενημερωτικά μηνύματα στους γονείς, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι μπορούν να εγγράψουν δωρεάν τα παιδιά τους σε προσωπικό παιδίατρο.
Τηλεϊατρική και κατ’ οίκον φροντίδα σε όλη τη χώρα
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκεται και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με νέο εξοπλισμό και πρόσθετες υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην τηλεϊατρική, κυρίως για τους κατοίκους απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έχουν εγκατασταθεί:
- 305 σταθμοί επικοινωνίας γιατρού και ασθενούς,
- 35 σταθμοί επικοινωνίας γιατρού με γιατρό,
- 3.000 συστήματα κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας.
Η τηλεϊατρική καλύπτει πλέον ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στόχος είναι οι Κινητές Ομάδες Υγείας, η τηλεϊατρική και οι Κινητές Μονάδες του ΙΣΝ να λειτουργούν συμπληρωματικά, ώστε οι υπηρεσίες υγείας να φτάνουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δείχνουν ότι το υπουργείο επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος του συστήματος υγείας από την αντιμετώπιση μιας ασθένειας στην έγκαιρη πρόληψη, στην καθοδήγηση του πολίτη και στην ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
- 7 λεπτά πριν ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ: Τα πέντε μαθήματα που θα εξεταστούν γραπτώς στη Β΄ Λυκείου
- 9 λεπτά πριν Τουριστική σεζόν: Τα δικαιώματα των εργαζομένων – Τι ισχύει για υπερωρίες, ρεπό και Ψηφιακή Κάρτα
- 10 λεπτά πριν «Βαρύς» ο φορολογικός λογαριασμός έως το τέλος Ιουλίου









